Minibudget i Storbritannien banker renten op og pundet i bund

Bank og England

Et minibudget præsenteret af den britiske regering forud for den endelige finanslov, har skabt voldsomme reaktioner på finansmarkedet. Resultatet er endnu højere renter og en stærkt svækket valutakurs. Chefstrateg i Nykredit, Klaus Dalsgaard, beskriver situationen som et blodbad.

Store finanspolitiske lempelser i Truss-regeringens minibudget forud for den samlede finanslov har udløst en regulær britisk budgetkrise, hvor renterne er banket i vejret, og kursen på pundet er banket i bund.

Det har fået Bank of England (BoE) til at vende skuden og kaste en redningskrans ud. Centralbanken havde ellers planlagt at sælge ud af deres obligationer. Men den plan er nu suspenderet, og i stedet har BoE meddelt, at de begynder støtteopkøb af lange statsobligationer for at genskabe ordentlige markedsforhold.

“Præsentationen af minibudgettet har resulteret i et blodbad på markederne. Det britiske pund blev svækket til under vores i forvejen negative 8,36-prognose. Og selvom det siden er steget igen, er presset ikke overstået, og 8,00 kan nemt komme i spil,” vurderer Klaus Dalsgaard.

Det britiske pund ligger i skrivende stund på 8,52 kroner.

De største skattelettelser i 50 år

Blodbadet er et resultat af de permanente - og indtil videre ufinansierede - skattelettelser og afskaffelsen af tidligere annoncerede skatteforhøjelser. Prisen for regeringens skattepolitik er estimeret til cirka 45 milliarder britiske pund, svarende til to procent af Storbritanniens BNP.

Det er samlet set de største skattelettelser siden 1972. Men ifølge Klaus Dalsgaard er det ikke skattelettelserne i sig selv, der har skabt uro på markedet.

Rentebetalingerne vil gradvist stige og gøre det endnu sværere at nedbringe budgetunderskuddet, medmindre regeringen foretager hårde politiske prioriteringer

Klaus Dalsgaard, chefstrateg i Nyrkedit

Siden Brexit-afstemningen i 2016 er statsgælden i forhold til BNP vokset med mere end 20 procentpoint.

“Med de højere renter fungerer gælden som en gøgeunge. Rentebetalingerne vil gradvist stige og gøre det endnu sværere at nedbringe budgetunderskuddet, medmindre regeringen foretager hårde politiske prioriteringer,” siger Klaus Dalsgaard.

Nykredit sænker prognosen på det britiske pund

Den britiske budgetkrise giver også rystelser i Danmark, hvor både boligejere og baconproducenter mærker konsekvenserne af det pressede pund og de hævede renter. De danske boligrenter, der i forvejen er støt stigende, har oplevet yderligere stigninger, mens den lave pundkurs gør danske fødevarer dyrere i britiske butikker.

Krisen får også Nykredit til at reagere. I bankens prognose sænkes pundet til 8,13 kroner ved udgangen af året, mens man fastholder prognosen på 8,36 kroner om et år. Selvom det, ifølge Klaus Dalsgaard, ikke er en dramatisk sænkelse, understreger han, at meget kan ske på et år.

“Det kan ikke udelukkes, at pundet bliver trukket ned på 8,0 kroner eller lavere på kort sigt, lige såvel som det ikke kan udelukkes, at dollaren og pundet kommer på samme niveau,” siger han.

Ifølge ham kan den britiske regering selv berolige markederne ved at justere sin kurs.

“Vi tvivler på, om opbakningen til den løse finanspolitiske linje er helhjertet i den konservative gruppe. Og de aktuelle meningsmålinger, hvor Labour har et forspring på 33 procentpoint til det konservative parti, gør at et nyvalg ikke er en mulighed for Liz Truss, som det var det for Boris Johnson, da han havde problemer med parlamentet,” siger Klaus Dalsgaard.

En anden mulighed er, at BoE kaster endnu en redningskrans ud, som de netop har gjort det til obligationsmarkedet. Denne gang til valutamarkedet.

Klaus Dalsgaard vurderer, at det som investor kan være fornuftigt at se på sine positioner i forhold til det britiske pund:

“På et års sigt kan du som investor afdække udgifter i det britiske pund til tæt på 8,27 kroner. Det synes vi trods alt er et meget fornuftigt niveau. På indtægtssiden er terminerne imod os, så vi ender med at foretrække asymmetrisk afdækning som eksempelvis deltagelsesoptioner,” siger han.

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.

KDH talsperson

Klaus Dalsgaard

Chefstrateg i Nykredit

Ekspert i samspillet mellem makroøkonomi og kapitalmarkederne med særligt fokus på renter og valutakurser.

Relaterede Artikler

Investeringsmarkeder | 2 min

Stigende oliepriser – vil det påvirke markedet?

Konflikten i Mellemøsten er med Israels angreb på Irans ambassade i Damaskus og Irans gengældelsesangreb mod Israel eskaleret de seneste uger. Eskaleringen har medført stigende oliepriser, men spørgsmålet er, om de stiger til et niveau, hvor det vil påvirke den globale økonomi.
Investeringsmarkeder | 2 min

ECB holder renten uændret – men forventes at lempe i juni

Den europæiske centralbank holdt helt som ventet renten uændret på torsdagens møde. Forventningen er fortsat, at ECB vil sænke renten i juni, mens prognosen for amerikansk rentenedsættelse skubbes fra juni til slut juli.
Investeringsmarkeder | 2 min

USA: Forventning om stort fald i jobvæksten fortoner sig

Den amerikanske jobvækst overrasker igen positivt. Dagens tal er dog ikke nødvendigvis en hovedpine for den amerikanske centralbank, som i højere grad har fokus på inflation.