*c-questionc question887625C2-7BF1-4000-B4A3-B26DC9267EA1@3x2F9E87B5-5CC3-4957-855A-0368FBC07B2C@1xGroup 13-Group 13-Group 13+Group 13+c-questionflag-enStroke 1Stroke 1
Artikel Bolig | 7 min

Derfor mærkes uroen langsommere på boligmarkedet

Ligesom de finansielle markeder er det danske boligmarked ramt af uro – om end i et langsommere tempo end eksempelvis aktiemarkedet. Ifølge boligøkonom og chefanalytiker i Nykredit, Mira Lie Nielsen, skyldes det blandt andet, at køb og salg af boliger er væsentligt anderledes end handel med aktier.

Nykredit

Renter og inflation er atter blevet en fast del af danskernes hverdag, og priserne på gas, lån, aktier og letmælk har ændret sig drastisk. Den økonomiske tumult har dog endnu ikke vist sig på boligmarkedet i samme omfang som på de øvrige markeder i form af hårde prisnedslag og et stort udbud af boliger til salg.

Ifølge Mira Lie Nielsen hænger det sammen med, at fast ejendom for langt de fleste mennesker først og fremmest er en bolig, som man ikke sælger fra den ene dag til den anden.

”Det handler om, at selv om renterne eksempelvis stiger markant, så er der en masse familier, der er i gang med flytteplaner og måske lige har sat deres hus til salg. Når vi kommer fra høj fart i markedet som nu, kan man netop allerede have solgt sin bolig og være i gang med at finde det hus, man skal købe i stedet,” siger Mira Lie Nielsen.

Opbremsning sker gradvist

Antallet af bolighandler har været nedadgående det seneste års tid. Men det er først efter de store rentestigninger i løbet af 2022, at boligmarkedet for alvor er bremset op. Dertil har vi nu i tre måneder set, at salgspriserne også er begyndt at falde, forklarer boligøkonomen.

”Når renterne tidobles, falder mange købere simpelthen fra, fordi de ikke længere har råd til at købe det hus eller den lejlighed, som matcher deres behov. Derfor handles der også i disse måneder kun forholdsvis få boliger, og især i de dyreste områder er køberne faldet fra. Det er også her, hvor priserne nu falder hurtigst. Og priserne skal ned, for at markedet igen kan løsnes,” siger Mira Lie Nielsen.

”Så selvom boligmarkedet ikke vender over natten, så kan det gå ganske stærkt, når det først er kommet i gang. Det er den modsatte situation af, hvad vi så under coronapandemien, hvor danskerne i historisk omfang købte boliger, og hvor renterne faldt. Det satte gang i store prisstigninger,” tilføjer hun.

By og land rammes forskelligt

I de dyreste områder er budgettet hos boligkøberne ofte presset til det yderste, og efter rentestigning på rentestigning er der mange, der ikke længere kan være med. Der er samtidig skrappere kreditvilkår i Hovedstadsområdet og Aarhus Kommune, og derudover synes boligmarkedet omkring København og ejerlejlighedsmarkedet i de større byer generelt at være et lidt mere spekulativt marked.

Det bidrager alt sammen til, at antallet af bolighandler falder i de dyreste områder. Situationen er imidlertid anderledes rolig mange steder udenfor de store byer, hvor et hus primært betragtes som en bolig, forklarer Mira Lie Nielsen.

”Boligmarkedet udgøres jo i vidt omfang af boliger udenfor hovedstadsområdet, Aarhus og Aalborg, hvor priserne ikke har haft den samme høje fart de seneste år. De billigere dele af boligmarkedet vil rammes relativt mildt af rentestigninger, da boligpriserne i forhold til indkomsterne ikke er synderligt høje mange steder i provinsen,” siger hun.

Gunstige forhold på markedet

Med til historien hører, at det har taget noget tid, før renterne steg til et niveau, hvor det for alvor begyndte at påvirke boligejerne. De første rentestigninger kom i løbet af 2021, men der var renterne lave, og momentum i boligmarkedet var så højt, at man ikke kunne se det på overfladen. Det gav boligpriserne mulighed for at stige fortsat, forklarer Mira Lie Nielsen.

Da både renteniveauet og udbuddet af boliger har skullet stige fra et lavt niveau i længere tid, har sælgerne kunnet holde fast i deres priser, selvom der er kommet færre mulige købere af deres bolig på grund af rentestigningerne.

Det skyldes, at udbuddet af boliger til salg har været lavt, og boligkøberne har derfor ikke haft så mange andre boliger at vælge imellem. Men de nye forhold på boligmarkedet er begyndt at vise sig i form af flere boliger til salg og faldende priser, tilføjer boligøkonomen.

”I forhold til, hvor hurtigt markedet ændrer sig, har vi rent faktisk set et fald i priserne på ejerlejligheder i København på seks procent på tre måneder. Så det går

forholdsvist hurtigt, når det først kommer i gang,” siger Mira Lie Nielsen.

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.

Model.Name photo

Mira Lie Nielsen

Boligøkonom og chefanalytiker

Rådgiver og inspirerer boligejerne - om boligfinansiering, boligpriser, prognoser og rådgivningsbudskaber om husholdningernes formue- og gældsforhold.

Relaterede Artikler