Faldende inflation i Danmark, EU og USA

Mønt og et ikon med graf

Inflationen i Danmark falder i december til 8,7%, og følger dermed resten af EU. Dog stiger kerneinflationen. Det viser de seneste inflationstal fra Danmarks Statistik. I USA falder såvel inflationen som kerneinflationen helt som ventet.

Inflationen i Danmark dalede yderligere i december til 8,7%. Til sammenligning landede inflationen på 8,9% i november. Kerneinflationen steg overraskende til hele 6,6% i december, hvilket udgør en stigning på 0,6 procentpoint i forhold til november. Dansk inflation følger dermed resten af EU, omend i et lidt lavere tempo.

-Det er særligt faldende el-, benzin- og dieselpriser, der trækker inflationen ned. Ses der på underkomponenterne, var det navnlig det faldende bidrag til inflationen fra elektricitet og andet fast brændsel, der fik komponenten boligbenyttelse, elektricitet og opvarmning til at falde. Det seneste fald i gas- og elpriser fra dagene op til jul og frem til i dag er naturligvis ikke afspejlet i decembermålingen, men vil bidrage negativt den kommende tid, siger cheføkonom i Nykredit, Palle Sørensen.

Kerneinflationen var bl.a. drevet op af møbler og boligudstyr samt kommunikation. Derudover bidrager kultur og fritid også til den højere kerneinflation. Fremover vil en række råvarer formentlig også bidrage negativt til inflationen. Oliepriserne ligger fortsat betydeligt under juni-niveauet, tømmer- og jernpriserne samt hvedepriserne er faldet betydeligt siden toppen. Det er med til at fjerne en del af inflationspresset, men det tager tid, før det rammer forbrugerpriserne. På baggrund af dagens tal justeres prognosen for den gennemsnitlige inflation i 2023 til 4,7% og 2,3% i 2024.

Inflationen i USA dykker som forventet i december

Også i USA går inflationen den rigtige vej og falder i december fra 7,1% til 6,5%. Kerneinflationen faldt ligeledes fra 6,1% til 5,7%. Det var helt på linje med forventningerne.

-Både den samlede inflation og kerneinflationen er i høj grad drevet af nogle kraftige effekter gennem de seneste måneder. Det gælder fx aftagende prisstigninger på mange varer, som steg voldsomt i pris pga. flaskehalse i coronakrisens sidste del. Det gælder fx biler, som siden starten af året er gået fra at bidrage med 1,75 procentpoint til inflationen til nu stort set ingenting, siger chefstrateg i Nykredit, Frederik Engholm, og fortsætter.

-Samme udvikling ses i energipriserne, hvor bidraget til inflationen siden sommer er gået fra 3 procentpoint til 0,5 i dag. Bidraget fra medicinske services (vægt: 7% i CPI) er også fortsat aftagende i december. Modsat er udviklingen i boligomkostninger, som i tiltagende grad trækker op i kerneinflationen (+2,5 procentpoint i december). Men der er ret klare tegn på, at den tendens forsvinder gennem 2023, da huslejen på nye lejemål slet ikke stiger som tidligere. Gennemslaget kommer typisk med forsinkelse pga. indsamlingsmetoden hos statistikbureauet (BLS), der foregår ved periodiske stikprøver i de enkelte boligområder. Resultatet er, at gennemslaget fra prisudviklingen på nye lejemål typisk rammer inflationen ca. 12 måneder efter.

Fed gransker tallene

Da nogle komponenter i inflationen har en meget dominerende effekt på den samlede inflation, og måske ikke repræsenterer det underliggende inflationspres særlig præcist, så er den amerikanske centralbank begyndt at kigge dybere i tallene. Fx på udviklingen i serviceprisinflationen ekskl. boligudgifter, da boligudgifter som sagt reagerer meget trægt. På den måde kommer man ind til den del af inflationen, som er knyttet mest op på arbejdsmarkedet - dvs. den del, som centralbanken mest direkte mener at kunne påvirke med sin politik. Modsat den samlede inflation tiltog serviceinflationen (ekskl. bolig) i december en spids fra 4,9% til 5,0%. Det kan fastholde centralbankens inflationsbekymringer.

Det lader dog til, at aftagende styrke i en række amerikanske nøgletal på det allerseneste kombineret med inflationstal, der efterhånden er faldet meget fra toppen på over 9% i sommer, bidrager til en blødere kommunikation fra Federal Reserve. Flere af centralbankens medlemmer taler nu om mere beskedne renteforhøjelser, og om at rentetoppen ikke ligger langt væk.

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil. Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.

Frederik Engholm

Frederik Engholm

Chefstrateg i Nykredit

Ekspert i global økonomi, politik og markeder. Oversætter globale begivenheder til danskerne og viser, hvordan de navigerer sikkert gennem kapitalmarkedernes konstante turbulens.

Palle Sørensen

Palle Sørensen

Cheføkonom i Nykredit

Beskriver og definerer de store linjer i dansk økonomi. Nykredits cheføkonom er en aktiv stemme i samfundsdebatten ligesom cheføkonomen forholder sig til politiske rammebetingelser.

Relaterede Artikler

Investeringsmarkeder | 5 min

Hvad er det egentlig, der foregår i USA?

Hele verdens øjne vil være rettet mod USA, når amerikanerne 5. november skal til stemmeurnerne for at vælge landets 47. præsident. Trump spås gode chancer for endnu engang at indtræde i verdens mest magtfulde embede. Hvordan kan det ske? Og hvordan vil markederne reagere?
Investeringsmarkeder | 2 min

Stigende oliepriser – vil det påvirke markedet?

Konflikten i Mellemøsten er med Israels angreb på Irans ambassade i Damaskus og Irans gengældelsesangreb mod Israel eskaleret de seneste uger. Eskaleringen har medført stigende oliepriser, men spørgsmålet er, om de stiger til et niveau, hvor det vil påvirke den globale økonomi.
Investeringsmarkeder | 2 min

ECB holder renten uændret – men forventes at lempe i juni

Den europæiske centralbank holdt helt som ventet renten uændret på torsdagens møde. Forventningen er fortsat, at ECB vil sænke renten i juni, mens prognosen for amerikansk rentenedsættelse skubbes fra juni til slut juli.