Foråret får boligmarkedet til at blomstre - sådan kan det påvirke priserne
Med påsken kommer forårsfornemmelserne for alvor til Danmark. Det sætter traditionelt set gang i boligmarkedet og påvirker priserne på både huse og sommerhuse, forklarer boligøkonom i Nykredit, Mira Lie Nielsen. Her giver hun sit bud på, hvordan man skal forholde sig som både køber og sælger.
Mens bladene på træerne springer ud og skovbunden liver op her omkring påske, kommer det danske boligmarked også ud af sit vinterhi og begynder at blomstre. Det får typisk både antallet af handler og priserne på villaer og rækkehuse til at bevæge sig opad.
Spørger man boligøkonom i Nykredit, Mira Lie Nielsen, er det dog hverken Jesu genopstandelse eller højtiden generelt, der sætter gang i aktiviteten.
“Påsken er jo typisk sammenfaldende med, at det bliver lysere, og at der kommer blade på træerne, mens slagregn og slud stopper. Det har en tendens til at sætte gang i noget hos os mennesker, hvor vi får lyst til noget nyt og noget forandring. Vi ser år efter år, at boligmarkedet begynder at blomstre i takt med, at verden udenfor også gør det,” siger hun.
Hun peger på, at det både er interessen for at købe og sælge boliger, der begynder at spire i tiden omkring påske.
“Interessen for at lede efter bolig stiger. Samtidig får flere lyst til at komme videre i livet og sætter derfor deres bolig til salg. Så det stigende udbud og den øgede efterspørgsel kommer lige oven i hinanden,” siger Mira Lie Nielsen.
Den stigende aktivitet på boligmarkedet omkring påsketid har – historisk set – også indflydelse på prissætningen af villaer og rækkehuse.
“Det, vi typisk ser – og det er også derfor, vi laver sæsonkorrektioner – er, at der bliver større rift om huse og sommerhuse i sæsonen omkring påske. Antallet af handler stiger, og der er flere købere på markedet. Det betyder, at man som sælger kan trykke priserne opad,” siger Mira Lie Nielsen.
Stigende aktivitet på trods af høje renter
Når man ser på den generelle udvikling på boligmarkedet i øjeblikket, fylder de høje renter stadig meget. Selvom den seneste tids bankuro førte til fald i nogle boligrenter, er renterne stadig væsentligt højere, end de fleste boligejere er vant til.
Det har hidtil lagt en dæmper på boligmarkedet, men Mira Lie Nielsen forventer, at antallet af bolighandler har ramt bunden og nu vil begynde at stige igen.
“Det er vores forventning, at aktiviteten gradvist vil begynde at komme tilbage til boligmarkedet nu, og at vi vil begynde at se flere handler. De kommer ikke længere ned, medmindre der kommer en ny negativ overraskelse,” siger hun.
Mira Lie Nielsen forventer dog ikke, at den øgede aktivitet bliver fulgt at stigende priser.
“Vi er stadig i en situation, hvor der skal lidt mere korrektion i priserne til, før markedet låser helt op. Vi vil formentlig se, at priserne på både ejerlejligheder, huse og sommerhuse vil være faldende resten af det her år,” siger hun.
Tænk langsigtet
Med den øgede aktivitet på et boligmarked, der samtidig er præget af høje renter og generelt faldende priser, kan det være svært at vide, hvordan man skal forholde sig, hvis man enten ønsker at købe eller sælge bolig.
Står man og skal til at købe en bolig, opfordrer Mira Lie Nielsen dog til, at man tænker så langsigtet som muligt, i stedet for at spekulere for meget i prisfald.
“Med generelt faldende priser kan man risikere at blive teknisk insolvent i en periode, hvis man køber bolig nu. Men hvis du kigger efter en bolig, som du skal bo i 10 eller 20 år, så er det jo alle de dejlige timer og det liv, I skal have i den bolig, der skal styre det, og ikke forventningerne til boligmarkedet, som kan udvikle anderledes, end vi tror i dag,” siger hun.
Mira Lie Nielsen peger også på, at hvis det rent faktisk passer ind i livet at flytte lige nu, så er det heller ikke de faldende priser, der skal holde en tilbage. Men hun har et godt råd til boligejerne.
”Sørg for at afdrage på din gæld, hvis du er højt belånt og sørg så godt som muligt for, at boligen også passer til din livssituation om 5 eller måske 10 år,” siger hun.
Stadig fornuftige priser
Står man omvendt og skal til at sælge sin bolig, vurderer Mira Lie Nielsen, at det fortsat er muligt at få en god pris for den.
“Det kan godt være, det ikke går så stærkt, og at prisen ikke er så høj i dag, som den ville være for et år siden. Men det er stadig fornuftige priser, og hvis du har ejet din bolig i bare en håndfuld år, så er det også en fornuftig pris, du formentlig kan få solgt til,” siger hun.
Hun peger på, at hvis man skal videre til en anden bolig, kan man glæde sig over, at den formentlig også kan fås til en lidt lavere pris end for et år siden.
Sæsonkorrigerede tal fra Boligsiden viser, at priserne per kvadratmeter på villaer og rækkehuse på landsplan faldt med 1.386 kroner fra 17.692 til 16.306 fra juni til december sidste år.
Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.
Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.