Huspriserne stiger – og det bliver de ved med

Mira Lie Nielsen

Den nyeste boligprisprognose er mere positiv end prognosen fra juli. Meget tyder på, at huspriserne vil stige i resten af 2023, og at de vil fortsætte opad stille og roligt de næste to år. Læs mere om forventningerne til boligmarkedet her.

Huspriserne stiger stille og roligt, som de har gjort siden andet kvartal i år. Og den tendens fortsætter.

”Vi forventer ikke længere, at huspriser vil falde over vinteren, men at den nuværende afmålte prisfremgang også vil præge resten af 2023, og at både 2024 og 2025 vil byde på fortsat stigende huspriser på landsplan,” siger boligøkonom i Nykredit Mira Lie Nielsen.

Hun forventer, at huspriserne på landsplan vil stige knap 1 procent i det resterende 2023 og yderligere 2,4 procent hen over 2024. Grunden til optimismen skal findes i stabile renter, udsigt til høje lønstigninger og at inflationen nærmer sig et normalt leje.

Se boligprisprognosen og den forventede udvikling for din region her.

De nye boligskatter påvirker priserne

Vi kommer ikke uden om igen at tale om de nye boligskatteregler, når vi ser på forventningerne til boligmarkedet. De spiller nemlig stadig en stor rolle.

Huspriserne løftes af overgangen til de nye boligskatteregler, som generelt sænker skatten på huse fra 2024. De største skattelettelser vil ses i landsdele med lavere priser, mens der kun vil være små eller ingen skattelettelser på huse i de dyrere områder.  Derfor forventer vi forholdsvis små forskelle i prisvæksten rundt omkring i landet.

Lejlighedspriserne falder

Mange, der køber lejlighed fra 2024, vil få en højere boligskat, og det vil forventeligt få lejlighedspriserne til at falde – også selvom lejlighedsmarkedet understøttes af de samme positive faktorer som på boligmarkedet generelt, det vil sige de stabile renter, udsigt til lønstigninger og normal inflation. Vi forventer, at prisen på lejligheder på landsplan falder med 2,5 procent hen over 2024. I København by forventer vi et større prisfald på 3,9 procent hen over 2024.

”Det er vigtigt at sige, at det forventede prisfald er et gennemsnit. Der vil være lejligheder, som skal betydeligt længere ned i pris, hvis en handel skal blive til noget. Det skyldes, at der er stor forskel på, hvor store skatterabatter de nuværende ejere har fået tildelt, og dermed hvor store skattestigninger der vil være for nye købere,” siger Mira Lie Nielsen.

Stor usikkerhed om udviklingen i København

Prognosen for København kommer dog med en vis usikkerhed.

”De seneste år har boligmarkedet i København udvist robusthed over for rentestigninger, og det mener vi også vil være tilfældet med overgangen til de nye boligskatter. Der er dog en væsentlig risiko for, at markedet i København reagerer mere negativt, end prognosen forudsiger,” siger Mira Lie Nilsen, og fortsætter:

”Boligbyrden er høj, og samtidig står mange boligejere fortsat over for en rentetilpasning med større rentebetalinger til følge. Sammen med de højere boligskatter kan dette medføre større prisfald end antaget.”

Få nyheder fra Investor Insights direkte i din mailboks – tilmeld dig nyhedsbrev fra Nykredit Invest her

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.

Mira Lie Nielsen, boligøkonom i Nykredit

Mira Lie Nielsen

Boligøkonom og chefanalytiker

Rådgiver og inspirerer boligejerne - om boligfinansiering, boligpriser, prognoser og rådgivningsbudskaber om husholdningernes formue- og gældsforhold.

Relaterede Artikler

Investeringsmarkeder | 2 min

Rapport om samfundsansvar 2023 – bæredygtige investeringer

I Nykredit er vi overbeviste om, at bæredygtige investeringer er uløseligt forbundet med vores mål om at levere stærke og langsigtede investeringsresultater til vores kunder. Ambitionerne er store - men hvad gør vi helt konkret? Det kan du læse alt om i Nykredit Rapport om samfundsansvar 2023.
Investeringsmarkeder | 8 min

Har du styr på din risiko?

Mange investorer tænker ikke så meget på risiko som en sandsynlighed for at tabe penge, men snarere som en risiko for at gå glip af afkast. Men det kan være risikabelt at jagte de aktier, der giver de største forventelige aktieafkast, uden at forholde sig til, om aktiens udsving (volatilitet) passer til ens risikotolerance. Formueekspert Jeanette Kølbek giver gode råd om risikostyring.
Investeringsmarkeder | 2 min

Husk at fylde aktiesparekontoen op efter skattetræk

Skatten på aktiesparekontoen trækkes 15. februar – husk, at du gerne må indbetale et beløb svarende til skattebetalingen, uanset om du har nået indbetalingsloftet eller ej.