Er du husejer – så bliver din bolig (nok) mere værd i år

Mira Lie Nielsen

Der er udsigt til stigende huspriser i år, fortæller vores boligøkonom Mira Lie Nielsen, der også ser på lejlighedspriserne, der er anderledes uforudsigelige. Og drømmer du om sommerhus – ja, så bliver det heller ikke i år, at de kommer på udsalg.

Der er lidt for enhver smag på boligmarkedet i øjeblik. Søger du stabilitet og støt stigende priser, skal du vende blikket mod huse og sommerhuse. Er du interesseret i, hvad menneskelig psykologi kan gøre for boligpriserne, skal du i stedet følge med på lejlighedsmarkedet i København.

Her får du highlights fra vores nye boligprisprognose, der tager dig med rundt til de forskellige boligtyper. Lad os starte med at se på husene.

Se hele prognosen inkl. prisudviklingen for din region

Husene bliver mere værd

Der er ikke meget, der kan ryste huspriserne i øjeblikket. Det går generelt godt for vores privatøkonomi, hvor mange er i arbejde, vi får mere i lønposen, og renterne falder, så det er blevet billigere at låne til sin nye bolig. Det understøtter alt sammen stigende huspriser, og boligøkonom Mira Lie Nielsen forventer at huspriserne på landsplan vil stige 3,6 procent i 2024 og 4,2 procent i 2025.

De nye boligskatteregler, der trådte i kraft ved årsskiftet, sænker generelt skatten på husene. Derfor er husmarkedet gået ganske upåvirket ind i det nye år.

Uforudsigelig udvikling på ejerlejlighedsmarkedet

Der udspiller sig et helt andet drama på ejerlejlighedsmarkedet, hvor overgangen til de nye skatteregler har gjort lejlighederne dyrere at eje især i København. Vil man sælge i år, må man også være indstillet på at sænke prisen.

”Vi mener, at ejerlejlighedsmarkedet i København vil tilpasse priserne til de højere boligskatter – især i første halvår 2024. Vi tror, at tilpasningen vil gå forholdsvist hurtigt, og priserne vil stige lidt igen allerede fra midten af 2024,” siger Mira Lie Nielsen.

Hun forventer, at prisen på ejerlejligheder i København by vil falde 4,9 procent i første halvår af 2024 og 4 procent samlet set hen over året. Disse gennemsnit kan dog dække over større udsving.

”Det er vigtigt at pointere, at de 4 procent er for gennemsnittet af lejligheder. Der vil være lejligheder, som skal falde mere, hvis en handel skal realiseres.”

Det er dog svært præcist at forudsige, hvad der sker med lejlighedspriserne, for meget afhænger af menneskelig psykologi, og hvordan vi kommer til at reagere på skatteændringerne. Vil køberne holde sig tilbage og vente på prisfald? Vil sælgerne holde på boligerne, så udbuddet falder? Vil det kun være de lejligheder, der er mindst påvirkede af skatteændringerne, der vil blive handlet? Vi må vente og se, men det kan alt sammen påvirke priser, handler og udbud.

Ingen slagtilbud på sommerhuse

Drømmer du om sommerferie i eget sommerhus, bliver det nok ikke i år, du kan gøre et priskup. Der er nemlig ingen udsigt til brandudsalg og lave priser. Vi forventer i stedet en lille prisstigning på 0,5 procent på sommerhuse i 2024 og 1 procent i 2025. Udbuddet af sommerhuse til salg er fortsat lavt, og det er derfor stadig sælgers marked.

Få nyheder fra Investor Insights direkte i din mailboks – tilmeld dig nyhedsbrev fra Nykredit Invest her

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.

Mira Lie Nielsen, boligøkonom i Nykredit

Mira Lie Nielsen

Boligøkonom og chefanalytiker

Rådgiver og inspirerer boligejerne - om boligfinansiering, boligpriser, prognoser og rådgivningsbudskaber om husholdningernes formue- og gældsforhold.

Relaterede Artikler

Investeringsmarkeder | 2 min

Stigende oliepriser – vil det påvirke markedet?

Konflikten i Mellemøsten er med Israels angreb på Irans ambassade i Damaskus og Irans gengældelsesangreb mod Israel eskaleret de seneste uger. Eskaleringen har medført stigende oliepriser, men spørgsmålet er, om de stiger til et niveau, hvor det vil påvirke den globale økonomi.
Investeringsmarkeder | 2 min

ECB holder renten uændret – men forventes at lempe i juni

Den europæiske centralbank holdt helt som ventet renten uændret på torsdagens møde. Forventningen er fortsat, at ECB vil sænke renten i juni, mens prognosen for amerikansk rentenedsættelse skubbes fra juni til slut juli.
Investeringsmarkeder | 2 min

USA: Forventning om stort fald i jobvæksten fortoner sig

Den amerikanske jobvækst overrasker igen positivt. Dagens tal er dog ikke nødvendigvis en hovedpine for den amerikanske centralbank, som i højere grad har fokus på inflation.