Spring til indhold
*c-questionc question887625C2-7BF1-4000-B4A3-B26DC9267EA1@3x2F9E87B5-5CC3-4957-855A-0368FBC07B2C@1xGroup 13-Group 13-Group 13+Group 13+c-questionflag-enStroke 1Stroke 1
Artikel Investeringsmarkeder | 4 min

Finansielt nytårsforsæt

Mere motion, mindre slik og hvid januar. Intentionerne er mange og gode omkring årsskiftet, og mange af os sætter os mål for det nye år med diverse nytårsforsætter. Men har du overvejet at føje et finansielt nytårsforsæt til listen? Du kan fx gøre som formueekspert Jeanette Kølbek.

Indbetalingerne på pensionsordninger som ratepension, aldersopsparing, børneopsparinger m.m. får ofte et boost sidst på året, fordi mange skal lige nå det inden årsskiftet. Men lidt bedre planlægning kan faktisk rigtig godt betale sig. Får man styr på indbetalingerne i starten af året – eller måske løbende henover et år – så kan der nemlig, ifølge Jeanette Kølbek, i de fleste tilfælde være en optimeringsmulighed.

”Det simple budskab er, at indbetaler du fx alle 6.000 kr. på børneopsparingen i januar måned, i stedet for december måned, så får du hele årets gevinst med – men selvfølgelig også årets fald, hvis det går den vej. Historisk er sandsynligheden for et år med positiv afkast dog langt større end det modsatte. Ser vi på det brede amerikanske S&P500 indeks, har de seneste godt 100 år budt på en tredjedel med negative årlige afkast og to tredjedele med positiv afkast Og selvom historisk afkast ikke er garanti for fremtidig afkast, er det trods alt mere sandsynligt at få et positivt afkastår, end et negativt, og det er derfor en fordel at indbetale i starten af året”, siger Jeanette Kølbek.

Har man ikke lige fx 6.000 kr. til børneopsparingen, 9.100 kr.* til aldersopsparingen og måske lidt til at fylde op på aktiesparekontoen, så er det en fordel at lave løbende indbetalinger gennem hele året, så man ultimo året har indbetalt det, der er muligt.

”Personligt har min mand og jeg lagt indbetalingerne ind som en del af budgettet. På den måde sparer vi op til indskuddene i det forgangne år, og når nytårsklokkerne ringer, ja, så har vi penge til at indbetale på børneopsparingerne, aldersopsparingerne og lidt ekstra til aktiesparekontoen. I 2023 sparede vi altså op til indskuddene i 2024, så vi den 2. januar kunne indbetale på diverse opsparingskonti – vi vil nemlig gerne have afkast af hele beløbet i hele kalenderåret 2024. Og allerede nu, begynder vi at spare op til indskuddene i 2025”, siger Jeanette Kølbek.

Og når du nu alligevel skal have lagt indskuddene ind i budgettet, så er det en god idé samtidig at gå budgettet igennem, så du sikrer, at der ikke bliver betalt til unødvendige udgifter.

Nedenfor kan du se hvilke muligheder der eksisterer for opsparingsformer med rationeringer - altså opsparingsformer, hvor der er sat et indskudsloft.

Og husk: når noget rationeres, så er det ofte en økonomisk fordelagtig opsparingsform.

Fri opsparing

Børneopsparing

Der kan indbetales op til 6.000 kr. årligt. Dog maksimalt 72.000 kr. Alt afkast er skattefrit, så her er det utrolig attraktivt at investere pengene. Læs mere om det her

Aktiesparekontoen

Indskudsloftet er 135.900 kr. i 2024. Bemærk at det ikke er en årlig indskudsgrænse, men et indskudsloft. Derudover skal du være opmærksom på, at saldoen af din aktiesparekonto og depot er gældende for, hvor meget du kan indbetale i 2024. Er din samlede værdi af aktiesparekontoen og depot fx 120.000 kr. den 31.12.2023, kan du indskyde (135.900 kr. – 120.000 kr.) 15.900 kr. i 2024. Dertil kommer, at bliver du opkrævet noget skat på din aktiesparekonto, kan du også – uanset hvad din værdi 31. december 2023 var, også indbetale det beløb i hele 2024. Læs meget mere om aktiesparekontoen her

Pensionsopsparing

Aldersopsparing

Der kan indbetales op til 9.100 kr. i 2024, og 58.900 kr. hvis du har mindre end syv år til folkepensionsalderen. Har man startet udbetaling fra en fradragsberettiget pensionsordning, fx ratepension eller livsvarig livrente efter april 2018, kan man ikke længere indbetale det store beløb på 58.900 kr. I så fald vil det være muligt at indbetale det mindre beløb på 9.100 kr. i 2024.Husk at indbetalingsgrænserne gælder pr. person og ikke pr. aldersopsparing. Så indbetaler du på en aldersopsparing via en arbejdsgiveradministreret ordning, skal du tage højde for det. Læs mere om aldersopsparing her

Ratepension

Der kan indbetales op til 63.100 kr. i 2024. Ligesom med aldersopsparingen gælder dette pr. person og ikke pr. ratepension. Så indbetaler du på en ratepension via en arbejdsgiveradministreret ordning, skal du tage højde for det. Læs mere om ratepension her

*58.900 kr. hvis der er mindre end syv år til folkepensionsalderen – se faktaboksen om ”aldersopsparing” for yderligere information

Få nyheder fra Investor Insights direkte i din mailboks – tilmeld dig nyhedsbrev fra Nykredit Invest her

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.

Jeanette Kølbek

Formueekspert

Jeanette er ekspert i privatøkonomi og forbrugertrends inden for opsparing, pension og investering. Hun navigerer danskerne sikkert gennem det privatøkonomiske landskab, så de ved at optimere deres formue kan opnå finansiel tryghed gennem hele livet.

Relaterede Artikler