*c-questionc question887625C2-7BF1-4000-B4A3-B26DC9267EA1@3x2F9E87B5-5CC3-4957-855A-0368FBC07B2C@1xGroup 13-Group 13-Group 13+Group 13+c-questionflag-enStroke 1Stroke 1
Artikel Investeringsmarkeder | 4 min

Hvad sker der på boligmarkedet i 2024?

Har du investeret i mursten? Så læs med her, hvor chefanalytiker og boligekspert Mira Lie Nielsen giver sit bud på udviklingen på boligmarkedet i det kommende år.

Nykredit

Det danske boligmarked er i god form. Det skyldes, at dansk økonomi generelt er stærk og i løbet af 2023 kom godt tilbage på sporet.

”Høj beskæftigelse, lavere inflation og højere lønninger via solide overenskomster giver danskerne en stærk købekraft. Det til trods for de ændringer, der sker i år, hvor de nye boligskatteregler er trådt i kraft”, siger Mira Lie Nielsen.

Når det er sagt, kommer boligskatterne overordnet set til at have forskellig effekt på huse og ejerlejligheder.

Huse: Mere ensartet prisstigning over hele landet

Huspriserne løftes af overgangen til de nye boligskatteregler, fordi skatten generelt set bliver sat ned på huse, og det påvirker huspriserne positivt. Og for en gangs skyld er det ikke huse i landets dyreste områder, som løber med alle gevinsterne.

”Vi vil formentlig se en mere ensartet prisstigning rundt om i landet. Overordnet forventer vi, at huspriserne stiger 2,4% i løbet af 2024, men det vil være på de ”almindelige” hushandler. For de dyreste huse forventer vi prisfald på grund af de nye boligskatter”, forklarer Mira Lie Nielsen.

Ejerlejligheder: Prisfald – særligt i København

Modsat huse så øges de samlede boligskatter for dem, der køber ejerlejligheder.

”Det vil i min optik medføre prisfald, selvom ejerlejlighedsmarkedet naturligvis også understøttes af det solide arbejdsmarked og lønstigninger. Forventningen er, at prisfaldet særligt kommer til udtryk i København – her forventes priserne at falde knap 4% henover 2024. Og der vil være lejligheder, der skal endnu længere ned i pris, hvis en handel skal realiseres, da der er stor forskel på, hvor store skatterabatter de nuværende ejere har fået og dermed, hvor store skattestigninger der vil være for nye købere”, siger Mira Lie Nielsen.

Sommerhuse: Intet brandudsalg lige om hjørnet

Der kan forventes små prisfald og tæt på uændrede priser hen over 2024 for sommerhusmarkedet.

”Selvom der ikke er så mange handler med sommerhuse, er udbuddet af huse til salg fortsat meget lavt, og derfor holder sælgerne fast i priserne. Der er heller ikke så meget i forventningen til dansk økonomi, som tyder på, at brandudsalget på sommerhuse ligger lige om hjørnet. Sommerhusejerne er generelt velpolstrede, og skulle de opleve rentestigninger, kan huset fx lejes ud og give lidt indtægter. Det seneste år med højere renter har i hvert fald vist, at folk holder på deres sommerhuse, og det mener jeg fortsætter i 2024”.

Boligerne med de største skattestigninger vil forventeligt kun vil blive handlet i begrænset omfang, og derfor vil disse boliger ikke dominere de realiserede handelspriser.

Få nyheder fra Investor Insights direkte i din mailboks – tilmeld dig nyhedsbrev fra Nykredit Invest her.

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.

 

Model.Name photo

Mira Lie Nielsen

Boligøkonom og chefanalytiker

Rådgiver og inspirerer boligejerne - om boligfinansiering, boligpriser, prognoser og rådgivningsbudskaber om husholdningernes formue- og gældsforhold.

Relaterede Artikler

Artikel Investeringsmarkeder
12. juli, 2024

Inflationen i USA falder mere end ventet

Amerikansk inflation faldt i juni til 3%, og også for kerneinflationen peger pilen den rigtige vej, nemlig nedad. Det er dermed endnu en god nyhed for dem, der går og håber på lavere renter, da det isoleret set øger den amerikanske centralbanks muligheder for at sætte renten ned.
Artikel Investeringsmarkeder
9. juli, 2024

Frankrig: Politisk usikkerhed efter mudret valgsejr til centrum-venstrepartierne

Som ventet gav valgresultatet intet klart flertal i Nationalforsamlingen, men strategien med at ”inddæmme” højrefløjen må siges at være lykkedes over forventning. Regeringsforhandlingerne bliver dog svære, og en ny regering er således næppe lige om hjørnet.
Artikel Investeringsmarkeder
8. juli, 2024

USA: Lavere job- og lønvækst understøtter rentenedsættelser til efteråret

Jobvæksten falder i juni til 206.000, mens maj måneds tal nedrevideres stort til 218.000. Dagens tal rykker ikke på Federal Reserves kurs, men understøtter forventningen om rentelempelser til efteråret.