*c-questionc question887625C2-7BF1-4000-B4A3-B26DC9267EA1@3x2F9E87B5-5CC3-4957-855A-0368FBC07B2C@1xGroup 13-Group 13-Group 13+Group 13+c-questionflag-enStroke 1Stroke 1
Artikel Investeringsmarkeder | 2 min

USA: Stærk jobrapport sender renter i vejret

Den amerikanske jobrapport – det såkaldte kongetal - blev fredag offentliggjort for maj måned. Den viste, at der med 272.000 nye beskæftigede fortsat er godt gang i amerikansk økonomi.

Nykredit

Jobvæksten i USA var igen i maj på bomstærkt niveau med 272.000 nye beskæftigede. Klart stærkere end i april, hvor yderligere 165.000 (revideret fra 175K) fandt beskæftigelse – og klart over forventningen blandt analytikerne.

Den private jobvækst lander i maj på 229.000 mod en forventningen på 165.000, og lønvæksten stiger i maj med 0,4% m/m fra 0,2% i april. Selvom man bør tage de støjede månedstal med et gran salt, så hiver de igen både 3-, 6- og 12-måneders annualiseret lønvækst op over 4%.

På trods af en stærk fremgang i jobvæksten, så stiger arbejdsløsheden for anden måned i træk og ender i maj på 4,0%. Det kommer sig af et stort fald i beskæftigelsen ifølge det såkaldte ”household survey” på 408.000 personer, mens arbejdsstyrken kun falder med 250.000. Det slår ud i flere ledige.

”Samlet set er dagens tal dårligt nyt for dem, der venter snarlige rentenedsættelser fra Federal Reserve. Selvom lønvæksten generelt trender nedad, så er tendensen nu mere uklar (i hvert fald i timelønningerne), og samtidig får dagens stærke jobvækst april måneds svaghed til at stå ud som en enlig svale. Dog peger arbejdsløshedsraten – i lighed med en række andre indikatorer fra andre rapporter på arbejdsmarkedet – på en bedre balance mellem udbud og efterspørgsel i arbejdsmarkedet. Det er dog indtrykket af styrke fra job- og lønvækst, der lyser klarest op i dagens rapport”, siger chefstrateg Frederik Engholm.

Markedsreaktionen på dagens jobrapport var derfor også et markant ryk op i renterne. De 2- og 10-årige renter stiger begge 13bp ovenpå offentliggørelsen af tallene og er senere faldet en smule tilbage. Dollaren styrkes desuden en smule overfor euroen og S&P 500 futures har pil ned (-0,5%). Den fortolkning giver nogenlunde god mening, selvom man kan diskutere størrelsen af bevægelsen i renterne.

Kongetallet – derfor er det vigtigt for investorerne

Det amerikanske jobtal, også kaldet kongetallet, viser hvor mange nye job der er skabt i den forgangne måned. Tallet er en indikator for, hvordan amerikansk økonomi har det. Når der skabes mange nye job, vidner det om en økonomi i fremgang, hvor de amerikanske forbrugere har penge mellem hænderne. Omvendt er det et tegn på en presset økonomi, når jobskabelsen er negativ. Tallet har ofte betydning for den amerikanske centralbanks beslutninger. USA er verdens største økonomi med stor betydning for verdensøkonomien og derfor også for finansmarkederne.

Model.Name photo

Frederik Engholm

Chefstrateg i Nykredit

Ekspert i global økonomi, politik og markeder. Oversætter globale begivenheder til danskerne og viser, hvordan de navigerer sikkert gennem kapitalmarkedernes konstante turbulens.

Relaterede Artikler

Artikel Investeringsmarkeder
12. juli, 2024

Inflationen i USA falder mere end ventet

Amerikansk inflation faldt i juni til 3%, og også for kerneinflationen peger pilen den rigtige vej, nemlig nedad. Det er dermed endnu en god nyhed for dem, der går og håber på lavere renter, da det isoleret set øger den amerikanske centralbanks muligheder for at sætte renten ned.
Artikel Investeringsmarkeder
9. juli, 2024

Frankrig: Politisk usikkerhed efter mudret valgsejr til centrum-venstrepartierne

Som ventet gav valgresultatet intet klart flertal i Nationalforsamlingen, men strategien med at ”inddæmme” højrefløjen må siges at være lykkedes over forventning. Regeringsforhandlingerne bliver dog svære, og en ny regering er således næppe lige om hjørnet.
Artikel Investeringsmarkeder
8. juli, 2024

USA: Lavere job- og lønvækst understøtter rentenedsættelser til efteråret

Jobvæksten falder i juni til 206.000, mens maj måneds tal nedrevideres stort til 218.000. Dagens tal rykker ikke på Federal Reserves kurs, men understøtter forventningen om rentelempelser til efteråret.