Skilsmisse: Sådan får du overblikket tilbage

En skilsmisse gør ondt, og du bliver tvunget til at tage stilling til økonomi, bolig og juridiske forhold på et tidspunkt i dit liv, hvor det kan være svært at overskue det hele. Se, hvordan du kan skabe overblik over din nye økonomiske situation.

Skilsmisse kræver økonomisk overblik

Hvert år bliver tusindvis af danskere skilt. Ud over en stor omvæltning i hverdagen betyder en skilsmisse også, at to økonomier skal skilles ad, og at det fælles hjem måske skal sælges. Ved en skilsmisse vil din økonomi ændre sig radikalt, og du kan få brug for din bankrådgiver til at hjælpe dig med at skabe overblik.

Når fællesøkonomien skal deles i to

Når din økonomiske situation ændrer sig, er det en god idé at starte med at lægge et nyt budget. Du kommer formodentlig fra en husholdning med to indtægter, og nu skal du finde dig til rette i en ny økonomisk virkelighed med kun én indtægt. Skab et detaljeret overblik over alle de fællesudgifter, I har. Det giver ro i maven at vide, at man ikke har glemt noget. Har I børn, skal I have en plan for særlige eller særligt store udgifter fx til efterskoleophold eller en konfirmation.

Et nyt liv med ny familiestruktur

Når du har lagt et budget, dannet dig et overblik over alt fra fælles boliglån, billån, forsikringer til pension og særlige udgifter til børnene, kan du begynde at finde dig til rette i dit nye liv. Du kommer måske til at have lidt mindre at gøre godt med, og du skal overveje, hvor og hvordan du gerne vil bo. Har I børn, skal du vænne dig til en ny hverdag med delebørn og finde dig til rette i nye rutiner. Og frem for alt skal I beslutte, om den fælles bolig skal sælges, eller om en af jer skal blive boende.

Hvad sker der med jeres fælles boliglån?

  • I skal blive enige om, hvad der skal ske med boligen.
  • Der skal foretages en bodeling, hvor jeres fælles formue og gæld gøres op og deles mellem jer.
  • Hvis I har aftalt, at du skal overtage jeres fælles bolig, skal du sammen med din bankrådgiver se på belåningen i ejendommen for at afgøre, om du har råd til at stå for lånet alene. Herefter skal du købe din tidligere ægtefælle ud, så du ejer hele boligen.
  • Indtil det er godkendt, at en af jer overtager det eksisterende lån, hæfter I stadig i fællesskab for jeres fælles gæld.

5 økonomiske råd, hvis I går fra hinanden