Andelshaver: Du bør også interessere dig for de nye boligskatter

"Jeg har ingen grund til bekymring om de nye boligskatter – jeg er andelshaver" og "Jeg bor i andelsbolig, så de nye boligskatter kommer ikke til at berøre mig".

Er du en af dem, som kan have sagt dette, så er der grund til at læse med her. For selv om meget fokus er på boligejerne, når talen falder på de nye boligskatter, så kommer du som andelshaver også til at mærke dem.

"De nye regler om boligskatter kommer også til at gælde andelsboligforeninger. Og selve andelshaverne vil blive påvirket af de nye vurderinger og ejendomsskatter i det omfang, andelsboligforeningerne påvirkes af eventuelle grundskyldsstigninger. Men lad mig understrege, at vi ikke har særlig meget information på netop det område endnu, og derfor er vi usikre på, hvordan andelsboligforeningerne og –haverne helt konkret bliver påvirket," siger Mira Lie Nielsen, boligøkonom i Nykredit.

"Et springende punkt er, hvordan vurderingerne af grundene under andelsboligforeningerne bliver. Det forventer vi først at blive klogere på, når skatterne for boligejerne er faldet på plads. Vi følger naturligvis op her på siden, når vi ved mere," siger hun.

Når de nye ejendomsskatter træder i kraft for erhverv, må skattebetalingen hvert år stige med op til fem procent af den fuldt ud indfasede grundskyld. Det kan ramme andelshavere.

Mira Lie Nielsen, boligøkonom i Nykredit.

Hvad ved vi lige nu om de nye boligskatter og andelshaverne?

Lige som det gælder for boligejere, får andelsboligforeninger en skatterabat på grundskylden* , hvis grundskylden bliver højere ved overgangen til de nye regler, end den ville have været ved en fortsættelse af de nuværende ejendomsskatteregler. Og her stopper ligheden så.

Andelsboligforeninger bliver nemlig betragtet som erhvervsejendomme, og derfor bliver de ikke tilbudt en indefrysningsordning af stigningerne i grundskylden. Samtidig er en eventuel skatterabat ikke et fast beløb i kroner og ører som for boligejerne. Den udfases i stedet, så den bliver gradvist mindre år for år, indtil foreningen betaler den fulde grundskyld efter de nye regler. Den skat, andelsboligforeningen betaler, bliver på den måde højere år for år, i takt med at rabatten udfases, og i sidste ende lander regningen hos andelshaverne.

"Når de nye ejendomsskatter træder i kraft for erhverv, må skattebetalingen hvert år stige med op til fem procent af den fuldt ud indfasede grundskyld. Bor du i en andelsboligforening, der får en stor skatterabat pga. højere grundskyld, når de nye regler træder i kraft, skal du altså ikke frygte, at hele den højere grundskyld skal betales med det samme. Der bliver tale om en gradvis stigning i takt med, at skatterabatten falder i værdi," siger Mira.

 

*Som andelshaver betaler man ikke ejendomsværdiskat. Den skat er forbeholdt boligejerne, og ligeledes er en eventuel skatterabat på ejendomsværdiskatten.