*c-questionc question887625C2-7BF1-4000-B4A3-B26DC9267EA1@3x2F9E87B5-5CC3-4957-855A-0368FBC07B2C@1xGroup 13-Group 13-Group 13+Group 13+c-questionflag-enStroke 1Stroke 1
Boligprisprognose
Artikel Bolig | 4 min

Søvnige huspriser og overraskelser på lejlighedsmarkedet

Huspriserne har været lidt langsomme til at stige, mens ejerlejlighedspriserne til gengæld står stærkere, end man havde kunnet forvente. Det viser den nyeste boligprisprognose, der tager temperaturen på boligmarkedet lige nu.

Nykredit

Året på boligmarkedet lagde ud med den store joker: Hvad sker der, når det nye boligskattesystem træder i kraft ved årsskiftet? Vi havde forventet en pæn stigning i huspriserne og en noget hårdere medfart på lejlighedsmarkedet. Men boligmarkedet havde et par overraskelser i ærmet, fortæller boligøkonom i Nykredit Mira Lie Nielsen:

”Både salget og prisudviklingen begyndte svagt for husene. På ejerlejlighedsmarkedet begyndte året mere som ventet, og både handlerne og ejerlejlighedspriserne tog nogle slag i årets første måneder. På det seneste har prisudviklingen på ejerlejligheder dog udvist styrke – især i København – mens antallet af handler fortsat ligger lavt.”

Se hele prognosen og prisudviklingen for din region

Forventningerne til 2024

Huspriserne er altså kommet lidt langsomt ud af starthullerne, mens lejlighedsmarkedet er kommet sig over skattechokket hurtigere end forventet. Det har fået økonomerne til at justere forventningerne en smule til prisudviklingen:

”Vi forventer, at huspriserne på landsplan vil stige 3,2 % hen over 2024 og yderligere 3,8 % hen over 2025. For ejerlejlighederne er der på landsplan udsigt til et lille prisfald i 2024 med 1,1 % totalt set over året,” siger Mira Lie Nielsen.

Er du på sommerhusjagt, vil du nok opleve, at der er langt imellem slagtilbuddene. Vi forventer nemlig, at priserne stiger ca. 2,5 % gennem 2024 og 1,2 % gennem 2025. Og udbuddet er stadig lavt historisk set.

Stærk økonomi hos forsigtige boligkøbere

Det går godt i dansk økonomi, og det gør det også hos boligkøberne. Beskæftigelsen er høj, der er reallønsfremgang, skattelettelser og rentefald. Alt sammen noget, der påvirker købekraften, og som kan være med til at presse priserne op.

Når det så alligevel ikke er sket, i det omfang man kunne forvente, så kan det skyldes generel usikkerhed om det nye skattesystem. Det kan holde både hus- og sommerhuskøberne lidt tilbage og være årsagen til, at vi ikke har set de prisstigninger, som den stærke økonomi ellers ville understøtte.

Lejlighedsmarkedet tilpasser sig

Prisen på ejerlejligheder har ved første øjekast overrasket positivt i 2024 ved at komme sig hurtigt over de nye boligskatter. Men kigger man nærmere efter, ser man, at der bliver handlet få lejligheder, og at udbuddet er lavt. Så hvordan hænger det sammen med de gode takter og den ellers pæne prisudvikling?

”Det er sandsynligt, at priserne på ejerlejligheder holdes oppe af en ændring i sammensætningen af, hvilke ejerlejligheder der handles. Hvis der i år primært handles lejligheder med relativt lave skattestigninger, og dermed lejligheder med meget begrænset behov for tilpasninger i priserne, så kan resultatet meget vel være det, vi ser nu: at der stort set ikke sker noget med handelspriserne, eller at der ligefrem er prisstigninger på de solgte lejligheder, ” forklarer Mira Lie Nielsen.

”Derudover er der også tegn på, at mange boligejere, der hen over efteråret satte lejligheden i København til salg i håb om et hurtigt salg til en høj pris, har droppet salgstankerne. Det viser sig ved, at udbuddet af lejligheder til salg i København er faldet i 2024.”

Derfor mener økonomen også, at lejlighedsmarkedet i København fortsat vil skulle tilpasse sig til de højere boligskatter, og at det vil præge prisudviklingen.

”Vi forventer, at prisen på ejerlejligheder i København by vil falde 1,3 % gennem 2024, hvorefter prisfaldet vendes til en prisstigning på 2,0 % i 2025.”

 

Model.Name photo

Mira Lie Nielsen

Boligøkonom og chefanalytiker

Rådgiver og inspirerer boligejerne - om boligfinansiering, boligpriser, prognoser og rådgivningsbudskaber om husholdningernes formue- og gældsforhold.

Relaterede Artikler

Artikel Bolig
7. juni, 2024

Nykredit sænker renten

Nykredit sænker renten for både privat- og erhvervskunder på en række produkter, så det kan blive endnu mere attraktivt at have lån i en foreningsejet bank.
Artikel Bolig
17. maj, 2024

Fem gode råd til førstegangskøbere

Det kan føles som en usikker rejse at bevæge sig ud på boligmarkedet og købe bolig for første gang. Få hjælp fra boligøkonomens fem bedste råd.
Artikel Bolig
6. maj, 2024

Udbuddet af boliger til salg fortsætter med at stige

Boligsiden har netop offentliggjort deres boligudbudsstatistik for april 2024, og tendensen er tydelig. Udbuddet af både huse, ejerlejligheder og sommerhuse til salg er fortsat stigende, fortæller Nykredits boligøkonom Mira Lie Nielsen.