Skal du investere i enkeltaktier eller investeringsfonde?

Hvad er de største forskelle ved at investere i enkeltaktier eller i fonde? Nykredits formueekspert, Camilla Schjølin Poulsen, giver et overblik over fordele og ulemper ved begge typer investeringer.

Det er et klassisk dilemma for private investorer; skal man investere i enkelte, håndplukkede virksomheder eller vælge en investeringsfond, hvor man investerer i en række forskellige virksomheder på én gang?

Der er fordele og ulemper ved begge investeringstyper, og dem har vi bedt privatøkonom og Nykredits formueekspert, Camilla Schjølin Poulsen, om at kaste lys på. Men først kommer hun med et generelt råd:

“Som med så meget andet her i livet er det gode råd at finde den gyldne mellemvej, når det kommer til valget mellem enkeltaktier og fonde,” siger Camilla Schjølin Poulsen og uddyber:

“Jeg vil anbefale, at du først og fremmest skaber en kerne af gode, solide fonde. Derudover kan du vælge at supplere med nogle enkeltaktier, du synes er i en spændende branche, eller som du ser en særlig fremtid i. Du kan fx overveje at have et klassisk depot med fonde, der har en god spredning, og så bruge din aktiesparekonto til at investere i de udvalgte enkeltaktier eller aktiefonde, du synes er ekstra spændende at følge tæt.”

Er du usikker på hvilken type investering, der er den rette, anbefaler Camilla Schjølin Poulsen, at du tager en snak med din rådgiver, så I i fællesskab kan fastlægge din risikoprofil og hjælpe dig med at lægge en investeringsstrategi.

Investeringsfonde

 
Fordele  Ulemper 

Mindre risikabelt

En af de absolut største fordele ved at investere via fonde, er den risikospredning, du opnår, når du investerer i flere virksomheder. Din formue bliver dermed meget mindre følsom overfor negative tal i et enkelt selskab, branche eller markeder. Hvor meget risikospredning du får, afhænger naturligvis af, om du vælger en fond med et snæver fokus – fx klima – eller om du vælger en fond, der investerer i virksomheder fra forskellige brancher og geografiske områder.

Ingen vilde raket-afkast

Selvom fonde kan stige meget i et gunstigt marked, vil det sjældent kunne måle sig med de enkeltaktier, der tager himmelflugten pga. eksempelvis et nyt produkt eller en ny udvikling i markedet, som du ind imellem kan opleve det i fx nyere tech-virksomheder.

Tidsbesparende

Det er meget få private investorer, der har tid til på dagligt basis at holde øje med markederne og agere derefter. Med aktive fonde ved du at professionelle investorer tager sig af din formue, og med passive fonde får du muligheden for at følge f.eks. en hel sektors udvikling og samtidig sprede din risiko.

Højere omkostninger

Som udgangspunkt vil fonde have højere omkostninger, end når du investerer i enkeltaktier. Det gælder især for aktive fonde, hvor du betaler for at have professionelle forvaltere til at håndtere dine investeringer, og dermed skal dække løn, husleje mm.

Adgang til flere aktivklasser

Ved at investere i fonde kan du få adgang til investeringer, der ikke er tilgængelige i form af enkeltaktier. Det gælder eksempelvis alternative investeringer som infrastruktur, ejendomsmarkedet og virksomheder, der ikke er børsnoterede. Det kan være med til at sikre et positivt afkast, selv når aktiemarkederne går i rødt.

Begrænset salg og køb ved massive markedsudsving

I perioder med ekstreme markedsudsving kan du komme ud for, at du ikke kan sælge eller købe beviser i fonden. Fonden har nemlig pligt til beskytte sine investorer ved at lukke for køb og salg, hvis kurserne bevæger sig så kraftigt, at det er svært at opgøre en retvisende indre værdi (kurs).

Enkeltaktier

 
Fordele  Ulemper 

Mulighed for højere afkast 

Det mest tillokkende ved at investere i enkeltaktier er nok drømmen om at ramme den helt rigtige aktie, lige inden den stiger med mange procent. Dette er dog mere end almindeligt svært og sker uhyre sjældent - også for professionelle investorer. Men lykkes det, kan afkastet overgå mange andre typer investeringer - og i teorien kan aktier stige ubegrænset.

Mere risikabelt 

Den absolut største ulempe ved enkeltaktier er den markant højere risiko, du tager, fordi din formue vil være afhængig af nogle få selskabers resultater, der nemt kan påvirkes af udefrakommende faktorer. Teoretisk set skal man have 17 forskellige enkeltaktier fordelt på forskellige brancher og geografiske områder for at opnå den samme risikospredning som i fonde. Putter du alle æg i en kurv, skal du være indstillet på, at værdien af dine investeringer kan svinge meget.  

Lavere omkostninger 

Dine omkostninger ved handel med enkeltaktier vil som udgangspunkt være begrænset til handelsomkostninger i form af kurtage, og de vil være lavere end de faste omkostninger ved fonde. Dog kommer det an på, hvor ofte man handler. Kurtage kan hurtigt æde et afkast op, hvis man handler ofte for mindre beløb.

 

Uoverskueligt og tidskrævende 

Meget få private investorer har tid til at pleje deres investeringer på dagligt basis, og du vil sjældent have adgang til lige så mange informationer, som de professionelle har. Stigninger og fald kan påvirke dig psykisk, hvis du er tungt investeret i enkeltaktier, og det får ofte mange til at tage forhastede og dårlige investeringsbeslutninger, når markederne svinger kraftigt. 

Giver indblik og erfaring 

Når du investerer i enkeltaktier mærker du aktiemarkedets dynamikker på egen krop, og du lærer sandsynligvis også mere om de virksomheder, du investerer i afhængigt af den tid, du kaster ind i projektet. Samtidig giver enkeltaktier dig mulighed for at støtte en specifik virksomhed, som måske arbejder med et felt, du interesserer dig for eller tror på. Du får med andre ord en mere personlig relation til din investering.  

 

Du er dårligere til at investere, end du selv tror 

Rigtig mange private investorer tror, de er bedre til at investere, end tallene rent faktisk viser, at de er. Man ramte måske den helt rigtige aktie på ét tidspunkt, men til gengæld ramte man tre andre helt forkert. Investerer du alene i enkeltaktier, er det over tid meget svært at ramme så mange gode aktier på det rigtige tidspunkt, at du kan slå det brede aktiemarked.

Skatten varierer også 

En god ting at vide er, at beskatningen af de forskellige typer af investeringer er forskellig.  

“Når du investerer i enkeltaktier, er det ret enkelt, da både det årlige udbytte og din eventuelle gevinst på salgstidspunktet beskattes som aktieindkomst. Når du investerer i fonde, kan det være lidt mere kompliceret. Her afhænger beskatningen af den enkelte fond, og vil ske som enten kapitalindkomst eller aktieindkomst. Nogle fonde lagerbeskattes, dvs. at man beskattes løbende af gevinster, mens andre har realisationsskat, hvor man først betaler skat af gevinsten den dag man sælger. Der findes ikke en rigtig eller forkert beskatning - det afhænger helt af den enkelte persons privatøkonomi og ønsker,” forklarer Camilla Schjølin Poulsen.  

Investerer du via en pensionsopsparing eller aktiesparekonto, behøver du slet ikke at tænke på de forskellige skatteregler. Her bliver du altid lagerbeskattet, uanset hvad du investerer i. Fordelen er her, at man ikke skubber en snebold af skat foran sig. 

Læs mere om, hvordan du kan få mest ud af dit afkast, ved at have styr på skatten:  

Få mest muligt ud af dit afkast (nykredit.dk) 

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.

 

Jeanette Kølbek

Formueekspert

Jeanette er ekspert i privatøkonomi og forbrugertrends inden for opsparing, pension og investering. Navigerer danskerne sikkert gennem det privatøkonomiske landskab, så de ved at optimere deres formue kan opnå finansiel tryghed gennem hele livet.

Relaterede Artikler

Økonomi | 3 min

Sommeren står for døren: Få Nykredits forventninger til en urolig periode

Normalt betyder sommerperioden et marked med lav aktivitet og stabile markeder, men i år vil inflation, renteforhøjelser og frygten for recession give en mere volatil periode. Nykredits eksperter giver her et overblik over forventningerne til de kommende måneder.
Økonomi | 4 min

Det betyder den stærke dollarkurs for dig

Verdens vigtigste valuta er oppe med omkring 14 procent overfor kronen over det seneste år, og det har betydning for dig som investor. Hvordan forholder du dig, når dollarkursen ligner en bjergetape i Tour de France? Klaus Dalsgaard, chefstrateg i Nykredit, forklarer.
Rådgivning | 3 min

Seks gode råd: Sådan får du mest ud af din overskydende skat

Er du en af de mange danskere, der har fået penge tilbage i skat, og er du i tvivl om, hvordan du skal bruge dem? Nykredit giver dig her seks gode råd til, hvordan du får mest muligt ud af din overskydende skat.