*c-questionc question887625C2-7BF1-4000-B4A3-B26DC9267EA1@3x2F9E87B5-5CC3-4957-855A-0368FBC07B2C@1xGroup 13-Group 13-Group 13+Group 13+c-questionflag-enStroke 1Stroke 1
Artikel Aktier | 4 min

Udbyttetid: Få mest muligt ud af årets udbytte

Det er højsæson for udbetaling af udbytter, og beløbet, du får udbetalt, kan meget vel være lidt større end normalt, fordi 2021 var et rigtig godt aktieår. Få formueekspertens råd til at få mest ud af dit udbytte.

Nykredit

I disse dage kan investorerne i Nykredit Invest se frem til, at udbytterne for investeringsåret 2021 triller ind på kontoen. Og har du investeret i en aktietung investeringsfond, kan du sandsynligvis se frem til et lidt større udbytte end vanligt, fordi 2021 var et rigtig godt aktieår.

Selv om det altid er rart at se ekstra penge gå ind på kontoen, kan det være en god idé at geninvestere udbyttet frem for at lade pengene stå på kontoen eller lade dem gå til forbrug. Det fortæller Jeanette Kølbek, der er formueekspert i Nykredit.

”Det er værd at huske på, at udbyttet faktisk er en andel af dine investeringer, som bliver udbetalt. Det betyder også, at du har færre penge investeret fra det øjeblik, hvor udbyttebetalingen finder sted,” lyder det fra formueekspert.

Sådan kan du se, hvor meget Nykredit Invest udbetaler i udbytte

Du kan se, hvad de enkelte fonde udbetaler i udbytte inde på nykreditinvest.dk. Vælg den relevante fond, tryk herefter på ’Flere detaljer’ og scroll ned i bunden og tryk på ’Udlodning’. Så fremgår det, hvor stort udbytte den enkelte fond udbetaler. Du kan også finde en samlet oversigt her: Estimerede udlodninger (nykreditinvest.dk)

Hvis du eksempelvis har 50.000 kr. investeret i en investeringsforening, som i år giver 5 pct. i udbytte, vil din investering efter udbyttebetalingen være på 47.500 kr., mens du har fået 2.500 kr. i udbytte. Din samlede investering bliver dermed mindre, og du skal kan derfor med fordel overveje, om du har brug for de udbetalte penge lige nu og her til f.eks. en boligforbedring eller forbrug.

Hvis du har fået en lidt for stor aktieandel oven på den seneste tids aktiestigninger, kan du eksempelvis bruge udbyttet på at købe lidt flere obligationer
Jeanette Kølbek, formueekspert i Nykredit

”Hvis du ikke står og skal bruge pengene, er vores klare anbefaling at geninvestere udbyttet, så du kan fastholde dit investeringsniveau og undgå at gå glip af fremtidigt afkast,” Jeanette Kølbek.

God anledning til at give dine investeringer et tjek   

Formueeksperten tilføjer, at det kan være en god idé at give sine investeringer et samlet eftersyn, hvis man alligevel overvejer at geninvestere sit udbytte. 2021 blev et år med store stigninger på de vestlige aktiemarkeder, og udbetalingen af udbytter kan være en kærkommen lejlighed til at gøre porteføljen klar til et nyt år.

”Hvis du har fået en lidt for stor aktieandel oven på den seneste tids aktiestigninger, kan du eksempelvis bruge udbyttet på at købe lidt flere obligationer. Du kan også overveje at kigge på din aktiesammensætning, da vi går en lidt urolig tid på aktiemarkederne i møde, hvor det er ekstra vigtigt ikke at være for ensidigt fokuseret på én sektor eller stilart. Der findes dog ikke én løsning, der passer til alle, så jeg vil anbefale, at du tager fat i din rådgiver for at høre, hvordan du bedst geninvesterer dit udbytte,” Jeanette Kølbek.

Som kunde i Nykredit er det muligt at lave en aftale om automatisk geninvestering af dit udbytte til den risiko, du ønsker. På den måde sparer du handelsomkostningerne og besværet ved selv at skulle gøre det.

Tilmeld dig automatisk geninvestering her

Fakta om udbytte

  • Udbytte er udbetaling af hele eller dele af en virksomheds overskud, men der er forskel på den udbetaling, der sker fra investeringsforeninger og enkelte aktieselskaber.
  • I aktieselskaber er udbytte noget, som det enkelte selskab udlodder til sine investorer – typisk på baggrund af en udbyttepolitik eller indstilling fra bestyrelsen, og det vil også være forskelligt, hvornår de enkelte selskaber udbetaler udbytte – og om de udbetaler udbytte.
  • I investeringsforeningerne følger udbetalingen af udbytte nogle helt faste skatteregler. Udbyttet består af både aktieudbytte fra de enkelte selskaber, som foreningen ejer, men også årets realiserede gevinster – altså de penge, som fonden har tjent på at købe og sælge aktier og obligationer i årets løb.
  • Hvis investeringsforeningen udbetaler 5 pct. i udbytte, falder din investering i foreningen på samme måde med 5 pct. Du får kort sagt flere penge i hånden, men har dermed også færre penge investeret. Det er derfor det kan være en god idé at geninvestere udbyttet, så investeringer ikke ender med at udhule sig selv.
  • Størrelsen af udbyttet siger ikke noget om, hvor meget du har tjent på din investering – her er det afkastet, du skal kigge på.

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.

Relaterede Artikler