Penge tilbage i skat? Sådan får du mest ud af dem
Er du en af de mange danskere, der skal have penge tilbage i skat, og er du i tvivl om, hvordan du skal bruge dem? Nykredits formueekspert, Jeanette Kølbek, giver gode råd til, hvordan du får mest ud af pengene.
Når SKAT begynder at udbetale overskydende skat til danskerne d. 14. april, vil det for mange føles som en ekstra, uventet sum penge, som man kan være tilbøjelig til at bruge på at forsøde tilværelsen med lidt ekstra luksus. Men ifølge Nykredits formueekspert, Jeanette Kølbek, er der god grund til at tænke en ekstra gang over, hvad pengene skal bruges til.
”Mange opfatter overskydende skat som en uventet gevinst, og bruger derfor pengene anderledes, end hvis de var blevet udbetalt løbende.. Men det er værd at huske på, at det jo er dine egne penge, du selv har tjent, som du får retur - ikke en lottogevinst. Det er derfor en god idé lige at stoppe op og gøre sig nogle tanker om, hvordan man kan få mest muligt ud pengene, siger Jeanette Kølbek.
Overskydende skat er nemlig udtryk for, at man har betalt mere i skat, end man retmæssigt skulle, og svarer således til, at man hver måned det forgangne år har sparet en lille smule af sin løn op hos SKAT. Nogen vælger faktisk bevidst at betale for meget i skat i løbet af året, og bruger det som en slags opsparing - men det er en dårlig idé, siger formueeksperten.
”Jeg vil bestemt ikke anbefale den form for opsparing, for vi danskere er altså lidt tilbøjelige til at forfalde til at klatte overskydende skat væk på luksus, mens vi typisk vil have en mere fornuftig tilgang til penge, vi selv aktivt lægger til side hver måned, fx på en opsparingskonto eller en investeringskonto. Gevinst-udbetalinger eller tilbagebetalt skat sidder bare løsere, siger Jeanette Kølbek, som derfor anbefaler, at man får justeret sin forskudsopgørelse, så man undgår negative såvel som positive overraskelser fra SKAT fremover.
Er du blandt dem, der får overskydende skat ind på kontoen 14. april, har Jeanette Kølbek seks gode råd til, hvordan du får mest muligt ud af pengene:
- Afdrag dyr gæld
Et godt bud er at betale af på dine dyre lån. Det er måske ikke lige det, du har allermest lyst til at bruge pengene på, men ikke desto mindre er det fornuftigt at gøre de dyre lån lidt billigere på grund af de høje renter. Pengene, du betaler i renter, kan nemlig hurtigt løbe op, og det er derfor en god idé at få afviklet lånene, så færre af dine penge går til renter og gebyrer. Imens kan du så glæde dig over, at den strategi støt og roligt giver ekstra overskud til det sjove i livet.
- Sæt pengene ind på en børneopsparing
Hvis du har børn eller børnebørn, kan det være fornuftigt at sætte de overskydende skattekroner ind på deres børneopsparing. Det kan være dyrt at flytte hjemmefra, tage kørekort eller være under uddannelse, men med en solid børneopsparing giver du barnet en god økonomisk ballast, når det en dag skal stå på egne ben. Det er muligt at oprette én børneopsparing pr. barn og du kan indsættes op til 6.000 kr. om året (maksimalt 72.000 kr. i alt). Opsparingsformen er meget attraktiv, da alt afkast er skattefrit.
- Investér pengene
Danskerne køber aktier og obligationer som aldrig før. Hvis du har fået ekstra penge ind på kontoen, og ikke forventer at skulle bruge dem de næste tre år, kan det være en god løsning at investere dem. På den måde kommer pengene til at arbejde for dig. Det kan du eventuelt gøre via en Aktiesparekonto, hvor afkastet er attraktivt beskattet. Er du i tvivl om, hvilken investering, der passer til dig, anbefaler vi, at du taler med din bankrådgiver, så I sammen kan finde den helt rigtige investeringsløsning.
- Sæt pengene på en opsparingskonto
Om det er til uforudsete udgifter, boligkøb eller bare til sjov og ballade, er det en god idé at have en velpolstret opsparingskonto. Derfor er det også en oplagt måde, hvorpå du kan bruge dine overskydende skattepenge. Samtidig er indlånsrenterne kommet tilbage og det er igen muligt at få rente på din opsparingskonto. Det kan du læse mere om her.
- Indsæt pengene på en aldersopsparing
Det kan være en stor fordel at indbetale pengene på en aldersopsparing. Udgangspunktet er, at du kan indskyde op til 8.800 kr. om året, og op til 56.900 kr. 7 år før folkepensionsalderen. For de fleste kan der indskydes op til 8.800 kr. årligt, og selv ud fra en konservativ forudsætning, vil 8.800 kr. indsat årligt på en aldersopsparing over 20 år blive til mere end 350.000 kr., når man tager højde for rentes rente effekten.
- Energioptimér din bolig
Selv mindre energirenovationer kan spare dig mange penge i forbrug. Du kan fx overveje at isolere bedre for at spare på varmeforbruget, og at udskifte dit gamle olie- eller gasfyr, så du i fremtiden både kan spare penge og CO2, når hjemmet skal varmes op. Er du kunde hos Totalkredit, kan du få et særligt tilskud til lige netop udskiftning af olie- og gasfyr - og er du kunde hos Nykredit, har du mulighed for at optage et Grønt BoligLån med en attraktiv lav rente til energirenovering.
Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.
Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.