Nykredit ekskluderer i alt 483 olie-, gas- og kulselskaber

Krystallen om dagen

Nykredit er klar med en ny politik for fossile brændsler, der blandt andet inkluderer en opdatering af den eksisterende investeringspolitik. Det betyder, at Nykredit frasælger 61 olie-, gas- og kulselskaber, der bidrager til produktion af fossile brændsler. Vi ekskluderer samtidig 483 selskaber fra vores investeringsunivers. Det sker, fordi Nykredit har forpligtet sig til at følge Paris-aftalen og nå målsætningen om at vores investeringer skal være klimaneutrale i 2050.

Foreningsejede Nykredit, der er Danmarks største långiver og en af landets største investorer, skærper nu kursen overfor selskaber, der er involveret i undersøgelse, indvinding eller produktion af fossile brændsler.

Sidste år satte Nykredit en række ambitiøse klimamål, hvor vi forpligter os til, at udledningen fra Nykredits investeringer skal følge Parisaftalen og nå nul senest i 2050. Den nye Politik for Fossile brændsler er et naturligt led i de ambitioner.

Selskaber ekskluderes

Som investor har Nykredit i flere år – sammen med en lang række andre investorer – arbejdet for, at olie-, gas- og kulselskaberne i Nykredits portefølje har bevæget sig i en bæredygtig retning. På den baggrund har vi tidligere frasolgt selskaber med væsentlig omsætningseksponering mod kul, ukonventionel olie og gas (tjæresand, m.v.) samt arktiske boringer. Nu kan vi med ny data også identificere selskaber, der i strid med IEA’s scenarie udvider og udvikler nye olie og gasfelter. Den nye data viser desværre, at stort set alle energiselskaber er involveret i den type projekter.

Hvordan vi konkret arbejder med bæredygtighed for vores investeringskunder, kan man læse mere om i Nykredits politik for bæredygtige investeringer her.

Nykredit har forpligtet sig til, at vores investeringer skal være klimaneutrale i 2050. Derfor har vi med udgangspunkt i Det Internationale Energiagenturs (IEA) anbefalinger valgt at frasælge 61 selskaber fra Nykredits og Sparinvests investeringsprodukter og herudover ekskludere 483 olie- og gasselskaber fra vores investeringsunivers. Det har vi gjort på baggrund af data og selskabernes handlinger eller mangel på samme. Vi vurderer, at disse selskaber har en væsentligt forøget risiko for at have investeret i mange såkaldte ’strandede aktiver’, som vil tabe deres værdi pga. ændringer i det politiske miljø og forbrugsmønstre.

Farvel til 483 selskaber

Størstedelen af selskaberne har det til fælles, at de i de seneste år har brugt mere end 5% af deres kapitalomkostninger på at udvikle nye olie- og gasfelter, hvilket er i strid med IEA’s scenarie for at efterleve Parisaftalens målsætninger. Dog undtages 14 selskaber i sektoren fra eksklusion.

Hermed tæller observationslisten nu 22 selskaber, da der også indgår otte energiselskaber, der producerer el fra kul.

Læs mere om fossilpolitikken: Nykredit lukker for nye lån til fossile brændsler

Nykredit vil fortsat investere i energisektoren, som spiller en betydelig rolle i verdensøkonomien, men fremover altså i et reduceret antal selskaber. Ekskluderingen gælder udelukkende papirer i Nykredits og Sparinvests fonde. Det vil således fortsat være muligt at købe enkelte værdipapirer udstedt af de pågældende selskaber i netbanken.

Nykredit tilbyder fortsat vores kunder en række bæredygtige svanemærkede fonde, hvis kunderne ønsker, at deres investeringer er helt fri for fossile brændsler.

Denne udelukkelse af dele af investeringsuniverset vil reducere de risici, som klimatransitionen medfører. Den vil dog også betyde, at afkastet kan adskille sig fra det generelle markedsafkast i positiv eller negativ retning, hvis priserne på energi oplever udsving.

Ud af de 483 selskaber, der ekskluderes, indgår kun 61 selskaber i vores investeringsprodukter. De balancerede produkter er kun i begrænset omfang berørt af eksklusionerne. De største påvirkning er hos de indekserede produkter. De bæredygtige produkter er ikke berørt, da de allerede udelukker fossile brændstoffer.

Læs også: Nykredits nye fossilpolitik her.

Relaterede Artikler

Investeringsmarkeder | 4 min

Hvad sker der med mine investeringer, hvis der udbryder storkrig?

Mange frygter, at den højspændte geopolitiske situation, verden står i nu, kan eskalere til en større global krig, og som investor overvejer du måske, om den risiko bør påvirke din investeringsstrategi? Vi har spurgt chefstrateg Frederik Engholm.
Investeringsmarkeder | 2 min

USA: Solid jobvækst står ikke i vejen for rentenedsættelser

Den amerikanske jobvækst endte på 175.000 i april. Det er pænt under konsensusestimatet på 240.000, og en halvering i forhold til marts måned.
Investeringsmarkeder | 3 min

USA: Kurs mod rentesænkninger - men senere end ventet

Onsdagens møde i Federal Reserve bød som ventet ikke på renteændringer. Fokus var derfor på centralbankens fortolkning af de seneste inflations- og arbejdsmarkedstal og vækstsignaler.