SU og skat - få overblikket her

Hvor meget må du tjene ved siden af din SU? Læs med og bliv klogere på reglerne her.

 Tusindvis af studerende starter på uddannelserne hvert år, og er du en af dem, skal du måske til at finde ud af, hvordan du håndterer SU og skat.

Det kan være en udfordring at få SU’en til at række både til husleje, mad, telefon og måske et par øl, når klokken er ringet ud efter undervisning fredag, og vælger du at arbejde ved siden af studiet, skal du også have styr på skattereglerne.

Men hvor meget er det egentlig du må tjene ved siden af din SU?

Et årligt fribeløb

Det fungerer sådan, at SKAT fastsætter et årligt fribeløb, som er de penge, du må tjene ved siden af SU’en uden frygt for at skulle betale noget tilbage.

Fribeløbet fastsættes ud fra, om det er en ungdoms- eller en universitetsuddannelse, og hvor mange måneder af året, du vil modtage SU. Fribeløbet er før skat, men efter arbejdsmarkedsbidraget.

For langt de fleste vil den laveste sats være den, der er gældende. Det er nemlig den kasse, man ryger i, hvis man er studerende uden børn og ingen særlige lån eller lignende.

 

I 2021 er det månedlige fribeløb på en videregående uddannelse 13.711 kr., mens det på en ungdomsuddannelse hedder 9.069 kr.

Det vil sige, at hvis du fx lige er startet på universitet og er flyttet hjemmefra, må du som udgangspunkt tjene 13.711 kr. pr. måned før skat ved siden af din SU, uden at skulle punge ud, når året er omme. Det giver et årligt fribeløb på 164.532 kr. før skat. Tjener du mere end det, skal forskellen mellem din årsløn og dit fribeløb betales tilbage til SKAT. Har du et endnu mere indbringende job og får fx 14.000 om måneden før skat, men efter arbejdsmarkedsbidrag, har du en årlig indkomst på 168.000 kr. og forskellen mellem dén løn og fribeløbet på de 164.532 kr. er 3.468 kr., som altså skal betales tilbage, når året er omme.

Det år, du bliver færdig

En ny udfordring kommer det år, hvor du bliver færdig med din uddannelse og derfor stopper med at være berettiget til SU halvvejs gennem året.

I sådan et tilfælde er du kun indskrevet på en uddannelse og berettiget til SU i årets første 7 måneder, hvor satsen stadig hedder 13.711 kr. (2021-sats) hver måned.

Men da fribeløbet beregnes for et helt år, er der en anden sats for de resterende 5 måneder. I de måneder, du ikke er under uddannelse, må du tjene 38.664 kr. pr. måned (2021-sats).

Det giver et fribeløb på 289.297 kr. for hele det år, hvor du afslutter din uddannelse, som du altså må tjene uden at skulle betale noget tilbage.

Andre undtagelser

Har du børn under 18 år, er der flere regler. For hvert barn kan du nemlig smide 29.053 kr. (2021-sats) oven i fribeløbet hvert år.

I det seneste eksempel, hvor uddannelsen afsluttes midt på året, vil en forælder med to børn altså have et fribeløb på 347.403 kr. om året.

I måneder, hvor du enten har fravalgt SU, eller hvor du er i lønnet praktik, må du tjene 20.088 kr. hver måned. Det betyder, at måneder, hvor der er mulighed for at tjene en ekstra god løn på studiejobbet, kan det nogle gange svare sig at fravælge sin SU i de måneder, da fribeløbet så bliver højere og risikoen for at skulle betale SU tilbage bliver mindre.

 

Så lidt forsimplet kan det opsættes således (2021-satser):

Fribeløb pr. måned på ungdomsuddannelse: 9.069 kr.
Fribeløb pr. måned på videregående uddannelse: 13.711 kr.
Fribeløb pr. måned du fravælger SU eller er i lønnet praktik: 20.088 kr.
Fribeløb pr. måned du ikke er berettiget til SU: 38.664 kr.

su.dk findes en regnemaskine, hvor du simpelt kan indtaste, hvor mange måneder af året, du får SU, hvilke måneder du ikke får, og hvad du tjener. Så kan du se, om du ender med at skulle betale tilbage eller ej.

God studiestart!

Kom godt videre

Få styr på budgettet, når du flytter hjemmefra

Er du lige flyttet hjemmefra? Her får du fire gode råd til, hvordan du holder budgettet og får en sund økonomi.

Magnus på SU: Sådan får jeg økonomien til at hænge sammen

Madkonto, budgetkonto, opsparingskonto og privatkonto. Der er styr på økonomien hos den 23-årige Magnus Bendix Jensen. Han er udeboende studerende, der bor på kollegie på Frederiksberg, har et studiejob – og så har han en forkærlighed for budgetter. Se hans tre gode råd til dig, der netop er flyttet hjemmefra på SU.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev om bolig- og privatøkonomi

Tilmeld dit vores nyhedsbrev BoligNyt og få relevante nyheder om bolig og privatøkonomi, spændende prognoser for boligmarkedet og meget mere direkte i din indbakke.