SU og skat - få overblikket her

Hvor meget må du tjene ved siden af din SU? Læs med og bliv klogere på reglerne her.

 Tusindvis af studerende starter på uddannelserne hvert år, og er du en af dem, skal du måske til at finde ud af, hvordan du håndterer SU og skat.

Det kan være en udfordring at få SU’en til at række både til husleje, mad, telefon og måske et par øl, når klokken er ringet ud efter undervisning fredag, og vælger du at arbejde ved siden af studiet, skal du også have styr på skattereglerne.

Men hvor meget er det egentlig du må tjene ved siden af din SU?

Det fungerer sådan, at SKAT fastsætter et årligt fribeløb, som er de penge, du må tjene ved siden af SU’en uden frygt for at skulle betale noget tilbage.

Fribeløbet fastsættes ud fra, om det er en ungdoms- eller en universitetsuddannelse, og hvor mange måneder af året, du vil modtage SU. Fribeløbet er før skat, men efter arbejdsmarkedsbidraget.

For langt de fleste vil den laveste sats være den, der er gældende. Det er nemlig den kasse, man ryger i, hvis man er studerende uden børn og ingen særlige lån eller lignende.

I 2020 er det månedlige fribeløb på en videregående uddannelse 13.542 kr., mens det på en ungdomsuddannelse hedder 8.957 kr.

Det vil sige, at hvis du fx lige er startet på universitet og er flyttet hjemmefra, må du som udgangspunkt tjene 13.542 kr. pr. måned før skat ved siden af din SU, uden at skulle punge ud, når året er omme. Det giver et årligt fribeløb på 162.504 kr. før skat. Tjener du mere end det, skal forskellen mellem din årsløn og dit fribeløb betales tilbage til SKAT. Har du et endnu mere indbringende job og får fx 14.000 om måneden før skat, men efter arbejdsmarkedsbidrag, har du en årlig indkomst på 168.000 kr. og forskellen mellem dén løn og fribeløbet på de 162.504 kr. er 5.496 kr., som altså skal betales tilbage, når året er omme.

En ny udfordring kommer det år, hvor du bliver færdig med din uddannelse og derfor stopper med at være berettiget til SU halvvejs gennem året.

I sådan et tilfælde er du kun indskrevet på en uddannelse og berettiget til SU i årets første 7 måneder, hvor satsen stadig hedder 13.542 kr. (2020-sats) hver måned.

Men da fribeløbet beregnes for et helt år, er der en anden sats for de resterende 5 måneder. I de måneder, du ikke er under uddannelse, må du tjene 38.187 kr. pr. måned (2020-sats).

Det giver et fribeløb på 285.729 kr. for hele det år, hvor du afslutter din uddannelse, som du altså må tjene uden at skulle betale noget tilbage.

Har du børn under 18 år, er der flere regler. For hvert barn kan du nemlig smide 28.694 kr. (2020-sats) oven i fribeløbet hvert år.

I det seneste eksempel, hvor uddannelsen afsluttes midt på året, vil en forælder med to børn altså have et fribeløb på 343.117 kr. om året.

I måneder, hvor du enten har fravalgt SU, eller hvor du er i lønnet praktik, må du tjene 19.840 kr. hver måned. Det betyder, at måneder, hvor der er mulighed for at tjene en ekstra god løn på studiejobbet, kan det nogle gange svare sig at fravælge sin SU i de måneder, da fribeløbet så bliver højere og risikoen for at skulle betale SU tilbage bliver mindre.

Så lidt forsimplet kan det opsættes således (2020-satser):

Fribeløb pr. måned på ungdomsuddannelse: 8.957 kr.
Fribeløb pr. måned på videregående uddannelse: 13.542 kr.
Fribeløb pr. måned du fravælger SU eller er i lønnet praktik: 19.840 kr.
Fribeløb pr. måned du ikke er berettiget til SU: 38.187 kr.

su.dk findes en regnemaskine, hvor du simpelt kan indtaste, hvor mange måneder af året, du får SU, hvilke måneder du ikke får, og hvad du tjener. Så kan du se, om du ender med at skulle betale tilbage eller ej.

God studiestart!