Magnus på SU: Sådan får jeg økonomien til at hænge sammen

Madkonto, budgetkonto, opsparingskonto og privatkonto. Der er styr på økonomien hos den 23-årige Magnus Bendix Jensen. Han er udeboende studerende, der bor på kollegie på Frederiksberg, har et studiejob – og så har han en forkærlighed for budgetter. Se hans tre gode råd til dig, der netop er flyttet hjemmefra på SU.

Magnus Bendix med cykel

Styr på økonomien

Magnus har de sidste mange år stået for sin egen økonomi, hvilket var en stor fordel for ham, da han flyttede hjemmefra som 19-årig. Han lægger både månedlige budgetter og har forskellige konti, så han kan holde styr på, hvordan han bruger sine penge hver måned. Han har altid arbejdet for at være godt økonomisk rustet, og fordi han ikke havde en stor børneopsparing, der ventede på ham.

 

Ung mand går langs promenade

Hvilke overvejelser havde du, da du skulle flytte hjemmefra?

"Jeg ville gerne prøve mig selv af og se, og om jeg kan få det til at hænge sammen. Jeg ville rigtig gerne prøve det her med at stå for det hele selv og stå på egne ben. Det har jeg også altid selv gjort. Jeg kommer fx ikke fra en familie, der havde en kæmpe børneopsparing stående til mig. Jeg har altid selv skullet spare op, arbejde og stå for min egen økonomi. Derudover har jeg valgt at bo på kollegie for at få det sociale aspekt med," fortæller Magnus.

Magnus studerer på CBS på Frederiksberg, så kollegiet har en perfekt placering. "Det, at jeg bor tæt på studiet, har rigtig stor betydning. Til at starte med ville jeg gerne bo uden for byen, men da jeg flyttede hjemmefra ville jeg gerne bo tæt på studiet, og nu har jeg også fået smag for København. Så det var helt klart det rigtige valg," siger han.

Ung mand underskriver dokumenter

Hvordan er det at holde et budget på SU?

"Lige i starten af studiet havde jeg ikke noget arbejde, fordi jeg bevidst gerne ville have tid til at komme ind i studiet, og så var jeg næsten lige flyttet i lejlighed. Der var det lidt hårdere med en økonomi kun på SU. Så der røg lidt af opsparingen på det, men det havde jeg også planlagt," fortæller Magnus.

Samtidig har han godt styr på økonomien og lægger et budget for hver måned. Hans samlede månedlige udgifter ligger lige nu på omkring 6000 kr., som eksempelvis er inklusive leje, el, internet osv. "Jeg har både en madkonto, budgetkonto, opsparingskonto og så min privatkonto, så jeg har et overblik over mine månedlige udgifter. Min budgetkonto bruger jeg eksempelvis til mine faste udgifter. Jeg har en fast overførsel på 2000 kr. til min opsparing hver måned, så jeg har en buffer, hvis nu jeg eksempelvis gerne vil ud at rejse eller købe nogle større og dyrere ting," fortæller han. Dog kan madbudgettet godt variere måned for måned, alt efter hvor meget der bliver brugt: "Sidst på måneden, hvis madbudgettet eksempelvis er gået til noget ekstra god mad nogle dage, så må jeg spise rugbrød til aftensmad i noget tid, for at få det til at passe med budgettet til næste måned," siger Magnus.

Magnus Bendix sidder med computer

Hvilke udgifter har overrasket dig mest, efter du er flyttet hjemmefra?

"Det er nok i forhold til de her basisvarer som toiletpapir og rengøringsmidler. Det er noget, som jeg ikke lige har overvejet, der hurtigt løber op. Men de her udgifter har jeg så med i mit madbudget. Derfor blev mit madbudget væsentligt større, end jeg først havde planlagt. Så der er nogle små overraskelser, når man skal til at købe det hele selv," siger Magnus.

Andre uforudsete udgifter kan både være arrangementer som fødselsdage, hvor man skal købe en gave: "Udgifter til fødselsdage og arrangementer er lidt svære at planlægge ind i budgettet, og det er ikke som sådan en del af mit budget. Så der kommer nogle uforudsete udgifter en gang i mellem, som jeg må bruge min opsparing på," siger Magnus.

Ung mand i Nykredit

Hvad savner du allermest ved at bo hjemme?

"At få ordnet mit vasketøj. På kollegiet har vi et vaskerum, så vi har ikke vaskemaskine på værelset, og det koster forholdsvist meget at få vasket tøj. Omkring 21 kr. pr. vask. Og så savner jeg det her med ikke at skulle stå for at købe alt til husholdningen selv. Ellers synes jeg, at det er lækkert at bo alene, og få lov til at lave mad til mig selv og have kontrol over, hvad jeg vil, og hvornår jeg vil det," fortæller Magnus.

Ung mand kigger på havnen

Hvordan drømmer du om at bo i fremtiden?

"Jeg kunne rigtig godt tænke mig at eje min egen lejlighed. Især nu når jeg godt kan lide at budgettere og se, hvad der kan lade sig gøre. Her er jeg også rigtig glad for at have et studiejob, så hele mit rådighedsbeløb ikke bare går til udgifter, men at jeg også har mulighed for at spare op til de her fremtidsplaner. Så drømmen er at købe min egen lejlighed – gerne på Vesterbro," fortæller Magnus.

Kom godt videre

Få styr på budgettet, når du flytter hjemmefra

Rykkergebyrer, RKI og gæld, der bare vokser og vokser. Det er virkeligheden for mange unge, der er kommet skævt fra start som eneansvarlig for egen økonomi.

Forældrekøb til dit barn

Når børnene når alderen, hvor de skal til at flytte hjemmefra, er der flere ting, man bør overveje som forældre. Bl.a. kan forældrekøb være en mulighed, hvor du køber en bolig, som du lejer ud til dit barn.