Fra nytår bliver disse boligejere ramt af højere renter – fra flere sider

Flere boliger set oppefra med træer i baggrunden

Har du et F-kort-lån i Totalkredit? I så fald betyder det, at din månedlige ydelse snart vil stige. Læs med her, og bliv klogere på, hvordan stigningerne berører dig, og hvor meget ekstra du skal betale.

Hvis du har et F-kort-lån i Totalkredit, ved du det måske allerede – nemlig at renten på denne låntype består af to dele. Den første er den såkaldte CITA6-rente, der ændrer sig hver 6. måned. Den anden er et såkaldt rentetillæg, der ændrer sig ca. hvert 3. år.

CITA6-renten ser nu ud til at stige 2 procentpoint – og den stigning vil ramme alle boligejere med F-kort-lån. Men også rentetillægget vil stige, nærmere bestemt til 0,54 procent. Det blev fastsat ved en auktion i mandags. Rentetillægget bliver dermed 0,27 procentpoint højere end det nuværende rentetillæg, og det vil ramme ca. hver 10. boligejer med F-kort-lån i Totalkredit. Det svarer til ca. 9.000 boligejere.

For at sige det mere enkelt vil alle boligejere med et F-kort-lån i Totalkredit opleve at skulle betale mere for deres lån. En lille gruppe vil dog skulle betale lidt mere end de andre.

Lad os se på, hvad det betyder i kroner og øre.

Hvad betyder det for min ydelse?

Helt konkret svarer rentestigningen på 2 procentpoint til en årlig stigning i ydelsen på ca. 15.000 kroner efter skat på et afdragsfrit F-kort-lån på 1 million kroner. Denne stigning vil altså ramme alle boligejere med et F-kort-lån i Totalkredit.

For de ca. 9.000 danskere, der ikke kun rammes af rentestigningen, men også af det forhøjede rentetillæg, betyder det en merudgift på 17.000 kroner pr. lånte million.

Ifølge Sune Malthe-Thagaard, chefanalytiker i Totalkredit, er de boligejere, som bliver berørt af rentestigningerne, kreditvurderet til at kunne klare en stigning af denne størrelse.

"Hvis du er bekymret over de stigende renter, bør du tale med din rådgiver."

Chefanalytiker i Totalkredit, Sune Malthe-Thagaard

- Det er i sig selv ikke uoverskueligt for de fleste boligejere i denne gruppe at betale den højere rente, og de skal jo gerne kunne betale en rentestigning af denne kaliber, fordi de her boligejere jo netop har et lån, hvor renten kan stige. Så der bør være plads til at prioritere i privatøkonomien.

Han understreger dog samtidigt, at den forhøjede ydelse kommer oveni en masse andre stigende udgifter til varme, el og mad, hvilket kan have konsekvenser i hverdagen.

- De fleste vil derfor være nødt til at prioritere i privatøkonomien og skrue ned for noget af det forbrug, der ikke er strengt nødvendigt.

Tal med din rådgiver, hvis du er i tvivl

Hvis du er bekymret over de stigende renter, bør du tale med din rådgiver. Der er andre måder at skrue lånet sammen på, fx afdragsfrihed eller en forlængelse af lånets løbetid.

Det er svært at forudse, hvad der skal ske med renteniveauet på sigt, men du kan følge den aktuelle renteprognose som løbende bliver opdateret her:

Sune Malthe Thagaard

Sune Malthe-Thagaard

Chefanalytiker i Totalkredit: Holder boligejerne opdateret om lånefinansiering ud fra det aktuelle renteniveau og relevante realkreditprodukter.

Vil du vide mere om dine muligheder?

Så kontakt en af vores rådgivere

Relaterede Artikler

Bolig | 4 min

Tusindvis af boligejere har fået forkert skatterabat

Flere end 75.000 boligejere har fået tildelt en forkert skatterabat og er derfor blevet opkrævet for lidt i boligskat. Se, hvordan du skal forholde dig, hvis du er en af dem.
Bolig | 3 min

Sommerhus: Hvor meget kan du købe for?

For mange af os er sommerhusferier en del af vores barndomsminder. Det er ikke så sært, for i alt ligger der ca. 220.000 sommerhuse spredt langs kysterne i Danmark. Drømmer du om et sommerhus, så læs med og få et bud på, hvor meget du kan købe for.
Privatøkonomi | 3 min

Nykredit sætter indlånsrenten op

Er du privatkunde med din økonomi samlet i Nykredit, kan du se frem til at få 1,75% i rente på din lønkonto. Samtidig gør vi det endnu mere attraktivt for dig at spare op, fordi renten på opsparingskonti også bliver sat op.