Fra nytår bliver disse boligejere ramt af højere renter – fra flere sider

Har du et F-kort-lån i Totalkredit? I så fald betyder det, at din månedlige ydelse snart vil stige. Læs med her, og bliv klogere på, hvordan stigningerne berører dig, og hvor meget ekstra du skal betale.

Hvis du har et F-kort-lån i Totalkredit, ved du det måske allerede – nemlig at renten på denne låntype består af to dele. Den første er den såkaldte CITA6-rente, der ændrer sig hver 6. måned. Den anden er et såkaldt rentetillæg, der ændrer sig ca. hvert 3. år.

CITA6-renten ser nu ud til at stige 2 procentpoint – og den stigning vil ramme alle boligejere med F-kort-lån. Men også rentetillægget vil stige, nærmere bestemt til 0,54 procent. Det blev fastsat ved en auktion i mandags. Rentetillægget bliver dermed 0,27 procentpoint højere end det nuværende rentetillæg, og det vil ramme ca. hver 10. boligejer med F-kort-lån i Totalkredit. Det svarer til ca. 9.000 boligejere.

For at sige det mere enkelt vil alle boligejere med et F-kort-lån i Totalkredit opleve at skulle betale mere for deres lån. En lille gruppe vil dog skulle betale lidt mere end de andre.

Lad os se på, hvad det betyder i kroner og øre.

Hvad betyder det for min ydelse?

Helt konkret svarer rentestigningen på 2 procentpoint til en årlig stigning i ydelsen på ca. 15.000 kroner efter skat på et afdragsfrit F-kort-lån på 1 million kroner. Denne stigning vil altså ramme alle boligejere med et F-kort-lån i Totalkredit.

For de ca. 9.000 danskere, der ikke kun rammes af rentestigningen, men også af det forhøjede rentetillæg, betyder det en merudgift på 17.000 kroner pr. lånte million.

Ifølge Sune Malthe-Thagaard, chefanalytiker i Totalkredit, er de boligejere, som bliver berørt af rentestigningerne, kreditvurderet til at kunne klare en stigning af denne størrelse.

"Hvis du er bekymret over de stigende renter, bør du tale med din rådgiver."

Chefanalytiker i Totalkredit, Sune Malthe-Thagaard

- Det er i sig selv ikke uoverskueligt for de fleste boligejere i denne gruppe at betale den højere rente, og de skal jo gerne kunne betale en rentestigning af denne kaliber, fordi de her boligejere jo netop har et lån, hvor renten kan stige. Så der bør være plads til at prioritere i privatøkonomien.

Han understreger dog samtidigt, at den forhøjede ydelse kommer oveni en masse andre stigende udgifter til varme, el og mad, hvilket kan have konsekvenser i hverdagen.

- De fleste vil derfor være nødt til at prioritere i privatøkonomien og skrue ned for noget af det forbrug, der ikke er strengt nødvendigt.

Tal med din rådgiver, hvis du er i tvivl

Hvis du er bekymret over de stigende renter, bør du tale med din rådgiver. Der er andre måder at skrue lånet sammen på, fx afdragsfrihed eller en forlængelse af lånets løbetid.

Det er svært at forudse, hvad der skal ske med renteniveauet på sigt, men du kan følge den aktuelle renteprognose som løbende bliver opdateret her:

Sune Malthe-Thagaard

Chefanalytiker i Totalkredit: Holder boligejerne opdateret om lånefinansiering ud fra det aktuelle renteniveau og relevante realkreditprodukter.

Vil du vide mere om dine muligheder?

Så kontakt en af vores rådgivere

Relaterede Artikler

Bolig | 3 min

Boligejere med F1-lån har udsigt til rentestigning

Er du en af de 12.000 boligejere med lån gennem Totalkredit, der fra 1. april 2023 skal have ny rente på dit F1-lån? Så skal du forberede dig på et dyrere boliglån. Nu er et oplagt tidspunkt at se på, om dit lån stadig er det rigtige til dig.
Bolig | 6 min

Kig i krystalkuglen: Sådan bliver boligmarkedet i 2023

Chefanalytiker og boligøkonom i Nykredit, Mira Lie Nielsen, giver et bud på, hvad 2023 kommer til at bringe på det danske boligmarked. Det bliver et år, der kommer til at fortsætte i samme retning som det forrige sluttede.
Privatøkonomi | 3 min

Cille får KundeRabat

Netop nu får 125.000 kunder i Nykredit KundeRabat. En af dem er Cille Fjord i Odense, og hende kan du møde i en landsdækkende kampagne. Vi synes nemlig, at så mange som muligt skal vide, at de som kunder i foreningsejet Nykredit kan få nogle særlige ForeningsFordele, hvis de samler deres økonomi hos os. En af dem er KundeRabatten.