Familien bliver forøget

Når familien vokser med en lille nyfødt, vil det påvirke privatøkonomien. Mange har en lavere indtægt under barslen, og samtidig er der pludselig flere udgifter.

Et barn betyder flere udgifter og nye behov

En familieforøgelse medfører både nye glæder og udfordringer, som ændrer familiens hverdag og behov. Det gælder også nye krav til familiens forsikringer og økonomi.

Det er en god idé at opdatere jeres budget, så det tager højde for de nye udgifter, der følger med, når familien forøges. Fx engangsudgifter til babyudstyr og barnedåb, faste udgifter til daginstitution, el, vand, forsikringer og børneopsparing.

Når familien vokser, bliver pladsen i jeres bolig måske også for trang. Overvej om I kan skabe mere plads med en om- eller tilbygning, eller om I skal ud og kigge efter en ny bolig.

Læs mere om at bygge om eller til

Sådan påvirker det økonomien at få et barn

En baby betyder et helt nyt liv og helt nye udgifter. Tal fra Danmarks Statistik viser, at de samlede udgifter til et barn i alderen fra 0 til 18 år i gennemsnit er på 961.825 kr. Måske skal I justere jeres forbrug og få et overblik over, hvad et barn, barsel, børneopsparing og børnepenge betyder for jeres økonomi. 

Læs om økonomien ved at blive forældre

Pernille overvejer at rykke ud af storbyen, efter hun er blevet mor

Flere børnefamilier rykker ud af de større byer, når familien forøges. Mød Pernille, der, efter hun har fået barn, overvejer at flytte fra København til Køge og bliv klogere på, om det kan betale sig.

- Jeg har altid set mig selv som et bymenneske. Jeg elsker livet i gaden, og havde du spurgt mig for et par år siden, ville jeg have svoret på, at jeg aldrig skulle bo andre steder end Vesterbro. Men efter vi har fået Ricard, kan vi godt se os selv i hus med en have. Der sker noget med ens prioriteter, når man ikke længere kun er sig selv.

Mød Pernille, som overvejer at flytte fra byen, efter hun har fået barn

Baby på budgettet

Kan man forene bleer, babymos og udgifter til et barn med et liv på SU? Ja, siger Simone Dusine Grundsø – og det har endda fordele. Læs, hvordan Simone og Mark får barn, budgetter og livet som studerende til at gå op i en højere enhed.

Få råd, selvom du er på SU