Sammenbragt familie: Sådan håndterer du økonomien

Dine, mine og vores børn. Sammenbragte familier kan være en økonomisk udfordring, når nye familiemønstre skal fungere. Læs, hvordan du kan strukturere økonomien i den sammenbragte familie.

Beslut jer for graden af fællesøkonomi

Der er flere måder, I kan vælge at håndtere økonomien på. Der er tre typer fællesøkonomi:

  • klassisk deleøkonomi med én fælleskonto til alle indtægter og udgifter
  • fifty-fifty-deling af fællesudgifter, hvor hver part beholder evt. overskyndende indtægt
  • fordeling af fællesudgifter i forhold til den enkeltes indtægt.

I skal vælge den model, der passer jer bedst. Mange har en fælles budgetkonto, som de betaler til fra hver deres konto. I kan også undgå misforståelser og ubetalte regninger ved at vælge en ”finansminister”, der altid skal sørge for, at regningerne bliver betalt. Sidst men ikke mindst, kan det være en god idé at have en tilbagebetalingsplan, hvis I har gæld fra tidligere – også selvom I ikke planlægger at afdrage i fællesskab.

Økonomiske udfordringer

Tal fra Danmarks Statistik viser, at 35,4% af alle ægteskaber i 2019 endte i skilsmisse. Flere danskere lever derfor i sammenbragte familier. Det kan skabe økonomiske udfordringer, når familien udvides, og budgettet skal række længere. 

Opsparing til fælles børn som sammenbragt familie

Hvad sker der med opsparing til konfirmation, efterskole, udvekslingsophold eller eventuelt forældrekøb, når mor og far er skilt?

Ny familiestruktur kan skabe nye boligbehov

Det er ikke udsædvanligt, at I som sammenbragt familie må skabe jer et nyt hjem i en bolig, der opfylder nye behov og drømme. Måske skal der være flere værelser, eller boligen skal ligge i en anden by. Skal I købe ny bolig, er det vigtigt med et overblik over jeres fælles økonomi, så I kan lægge et budget og regne på, hvor meget I kan købe bolig for.

Med et budget står det klart, hvad du har til rådighed hver måned. Det giver dig et overblik over dine udgifter og færre bekymringer i hverdagen.

 

Inden du begynder at kigge på ny bolig, er det godt at have et overblik over, hvor meget boligen må koste. Start med at lave en vejledende beregning på, hvor meget du kan købe bolig for. Prøv beregneren her

Et boligkøb består af flere faser: Fra de første indledende tanker om, hvor du gerne vil bo, og hvor meget det må koste, til du får nøglerne til dit nye hjem og kan flytte ind. Læs mere om faserne