Spareguide

Her kan du få et overblik over, hvilke udgifter du kan reducere eller måske helt skære væk - lige fra abonnementer og aftaler til lån og leverpostej. Og husk, at du altid kan ringe og tage en snak med din rådgiver.

Ungt par kigger på papir

Abonnementer og aftaler

Nu er det tid til at få ryddet op i dine abonnementer. Det kan være abonnementer, du har glemt, at du har, men som du betaler hver måned. Eller abonnementer, som du strengt taget ikke behøver. Overvej fx, hvor mange streamingtjenester du behøver. Hvis du opsiger bare én streamingtjeneste til 150 kr. om måneden, sparer du 1.800 kroner om året.

Du kan gennemgå – og opsige – de fleste af dine abonnementer direkte i netbanken. Sådan gør du:

  • Log på netbanken på din computer eller via appen på din mobil eller tablet
  • Bliv på Mit Overblik
  • Scroll ned til Abonnementer
  • Vælg ”Se abonnementer”
  • Klik på et abonnement, og vælg ”Opsig abonnement”

Gratis film, serier, e-bøger og lydbøger. Det lyder næsten for godt til at være sandt, men du har rent faktisk adgang til vanvittigt meget underholdning, du kan streame kvit og frit.

  • Filmstriben: Her finder du tusindvis af film. Filmstriben er bibliotekernes digitale filmtilbud til dig. Filmstriben kan bruges af alle, der er oprettet som bruger på deres lokale bibliotek.
  • eReolen: Masser af e-bøger, lydbøger og podcasts. Du har adgang til alle eReolens tjenester via dit almindelige bibliotekslogin. 

DR TV: Med DR's tv-app kan du streame en lang række film og serier.

Hånden på hjertet: Bruger du dit abonnement til fitnesscentret? Hvis ikke, så meld det fra allerede i dag med god samvittighed. Hvis du bruger det, så overvej, om du kan skifte dit abonnement ud med et, der er billigere i et andet center. Forskellen centrene imellem kan ligge på flere hundrede kroner pr. måned, og det kan løbe op i flere tusindlapper på et år.

Har du skåret fitnessabonnementet væk af nød, så glæd dig over, at du kan træne ude i den friske luft, og at der i mange parker er sat udendørs maskiner op til fri afbenyttelse. Se også hjerteforeningens inspiration til styrketræning i det fri.

Betaler du for meget for dine forsikringer? Den eneste måde, du kan finde ud af det på, er ved at bede om tilbud fra andre forsikringsselskaber, end dem du bruger i dag. Det kræver lidt benarbejde, for du skal finde ud af, hvilke forsikringer du har i dag, hvordan du er dækket, og hvad det koster. Men så er du også køreklar.

Start med at tale med din rådgiver i Nykredit. Det kan nemlig være en fordel for dig at flytte forsikring til vores forsikringspartner Privatsikring.

Du kan også selv tage første skridt til at få et tilbud fra Privatsikring. Det gør du ved at udfylde en kort formular her, så kontakter vi dig og booker et uforpligtende møde med Privatsikring for dig. 

Når du får de nye tilbud, er det en god ide at tjekke:

  • prisen: Er det dyrere eller billigere, end det du betaler i dag?
  • dækningen: Er du lige så godt dækket, som du er i dag?
  • dine behov: Er du overforsikret? Måske kan du klare dig med en mindre dækning, der er billigere.
  • dobbeltdækning: Tjek, om du allerede er dækket med en af dine andre forsikringer. Det kan fx være en rejseforsikring, du måske allerede har et andet sted.
  • muligheden for at samle dine forsikringer: Der er typisk penge at spare, hvis du samler alle dine forsikringer i samme selskab.

Har du det abonnement, der passer bedst til dig og dit behov? Teleselskaberne har mange spændende pakker, hvor du køber meget mere end bare tale, data og sms’er i dit mobilabonnement. Overvej, om du har brug for alt det, du betaler for, og tjek, om du kan få det billigere hos et andet selskab.

Det er nemt – men det er også dyrt. Måltidskasser er blevet en fast del af mange familiers hverdag. Måltidskasserne kan være en prisrigtig løsning, da du undgår madspild, impulskøb og fristelserne i supermarkedet, men kasserne er ofte dyre alternativer til billige måltider, du selv kan lave.

Hvis du ikke er klar til helt at opsige dine måltidskasser, kan du overveje at melde kasserne fra hver anden uge. Hvis du gerne vil beholde et måltidskasseabonnement, kan du tjekke, om du kan skifte til en billigere kasse, eventuelt hos en anden leverandør.

Transport

Mange familier har to biler. Overvej, om I kan få hverdagen til at hænge sammen, hvis I skærer den ene fra. Bilen er en stor post på budgettet. Ofte er der både et lån, der betales af på, og bilen er dyr i drift – ikke bare med de stigende benzin-, diesel- og elpriser, men også i vægtafgift, reparationer og forsikringer. Én bil mindre i husholdningen kan give en besparelse på flere tusinde kroner hver måned.

Der er også penge at spare på bilbudgettet ved at undersøge, om dit billån er det billigste, du kan få. Har du fx købt en elbil, er det måske billigere for dig at have et Grønt Billån hos os?  

Er du klar til at skippe bilen, er der andre alternativer end offentlig transport.

  • Brug delebilsordninger, hvor du lejer en bil og kun betaler, når du bruger den
  • Brug samkørselsordninger, hvor du for billige penge kan få et lift rundt i Danmark, også på tværs af Storebælt
  • Invester i en elcykel – den er dyr, men stadig markant billigere end bilen, og du kan komme længere omkring end på din almindelige cykel.
Pengekrukke med mønter ligger ned

Lån

Dine lån i din bolig vil ofte være en af de helt store udgifter. Måske har du friværdi, og så kan der være sund fornuft i at tjekke, om du kan stoppe med at betale afdrag på dit realkreditlån i en periode. På den måde kan du nemlig få lagt lidt luft ind i husholdningsbudgettet.

Det kan være, at du allerede har en låntype med indbygget mulighed for at slå afdragsfrihed til – fx RenteMax eller F-kort lån – men det kan også lade sig gøre med andre låntyper. Har du banklån i boligen, kan du måske holde en pause med tilbagebetalingen i fx 3 måneder. Spørg din rådgiver om, hvad der kan lade sig gøre for dig.

Foretrækker du selv at undersøge dine muligheder lidt nærmere først, så læs mere her

Forhold dig til prisen, inden du siger ja til en kredit eller et lån. Det gør du ved at finde kredittens eller lånets ÅOP – de årlige omkostninger i procent – som viser, hvad du samlet set betaler for at låne pengene. Det er også ÅOP, du skal se på, når du sammenligner prisen på forskellige lån. Overvej, om der er billigere muligheder – og om du overhovedet er nødt til at låne her og nu.  

Har du brug for at låne penge, så se på, om der er friværdi i din bolig. Og få din rådgiver til at regne på, hvad det vil koste at låne i friværdien. Mange gange er det billigere at låne penge i friværdien end at optage andre typer lån.

Har du et variabelt forrentede realkreditlån i Totalkredit eller Nykredit, kan du gå ind og regne på renten på vores rentetilpasningberegner. Når du retter beløbet allerede nu, kan du opnå et højere månedligt skattefradrag hele næste år og derfor ofte få lidt flere penge udbetalt hver måned.

 

Par og rådgiver i stue

Budget

Har du svært ved at få pengene til at slå til, så tal med din bankrådgiver – det er din bedste sparringspartner. Rådgiveren kan skabe det økonomiske overblik, du måske selv mangler, og hjælpe dig med at finde frem til, hvor der er bedst mulighed for at spare penge i dit budget. Og ofte kan din rådgiver se muligheder, du måske selv har overset, og hjælpe dig til billigere alternativer, end dem du har i dag. Tal med os, før du gør noget drastisk som at sætte din bolig til salg eller opsige dit lejemål. Vi kan hjælpe dig.

Kontakt os her

For at kunne spare, kræver det ofte, at du ved, hvor mange penge du bruger på hvad. Der kan være mange aha-oplevelser at hente ved at gå i netbanken på din computer og tjekke graferne under Forbrug og budget -> Forbrugsoverblik. Her kan du både se udviklingen i dit forbrug over tid for hver af dine konti, og du kan se dit forbrug de seneste 12 mdr. sammenlignet med forbruget de forrige 12 mdr.

Du kan lave dit eget budgetoverblik her - og derefter gennemgå dine indkøb og udgifter for at se, om der er noget, du kan spare på.

Stigende renter
Husk især at forskudsregistrere dine renteudgifter. Forskudsopgørelsen er nemlig baseret på din årsopgørelse for 2021, hvor renteniveauet var betydeligt lavere end i dag. Ved at taste det korrekte beløb ind allerede nu, opnår du et højere månedligt skattefradrag hele næste år og får derfor lidt flere penge udbetalt hver måned.

Kørselsfradrag
Vær opmærksom på, at du  ligesom sidste år skal trække hjemmearbejdsdage fra, når du beregner og derefter forskudsregistrerer dit kørselsfradrag. 

Aktieindkomst
2021 var et rigtig pænt investeringsår med store udbytter og kursgevinster på aktier. I 2023 ser vi måske lavere udbytter som følge af markedsuro og mindre efterspørgsel. Vær derfor opmærksom på, at for store forudregistrerede aktieindkomster kan blive modregnet i din indkomst, hvilket du især kan mærke, hvis du får folkepension eller SU.

Indkøbsvogn i supermarked

Indkøb

Mange dagligvarer er steget markant i pris. Hvis du vil holde dine udgifter til dagligvarer nede, har du flere muligheder:

  • Gå efter nedsatte varer med kort holdbarhed
  • Køb stort ind, hvis der er mængderabat, og fyld fryseren
  • Vær på forkant, og køb fx kaffe, pasta, toiletpapir og konserves, når det er sat ned, og ikke den dag, du er løbet tør og bliver nødt til at købe det til fuld pris
  • Tjek eventuelle dyre vaner: Er der et billigere alternativ til den dyre shampoo, du plejer at bruge
  • Hvis du laver madplaner, så vær fleksibel, så du kan udskifte varer med billigere alternativer på tilbud
  • Hvis du ikke laver madplaner, så overvej at gøre det: Du undgår at købe for meget og undgår impulskøb

Nu skal vi ikke tage al fornøjelse ud af dit liv, men faktum er, at take away og køb, du foretager på farten, kan løbe op i overraskende store summer på et år. 

Mange køber fx kaffe to go.  Og hvem tænker over, at den lille forkælelse koster mindst 7.000 kr. om året, hvis man køber den fem dage om ugen på vej til arbejde? Til sammenligning koster et godt termokrus ca. 200 kr., og din egen kaffe koster kun et par kroner at lave. Det er slet ikke det samme - men det er meget, meget billigere.

Det er ikke for sent at komme med på genbrugsbølgen. Det gælder både tøj, møbler, sportsudstyr og legetøj. Er du ikke vild med tanken om at gå i andres brugte bukser, så overvej om du ikke alligevel ville købe second hand-overtøj eller sportsgrej. Der er mange fede designerjakker og frakker til billige penge på nettet og i de lokale genbrugsbutikker, og der kan være virkelig meget at spare på dyrt sportsudstyr.  

Når du alligevel er i gang, så sælg ud af alt det, du ikke bruger, og tjen penge på de ting, du alligevel ikke kommer til at savne.

Solceller

Energi

Du kan ikke ændre på varmepriserne, men ved at isolere din bolig kan du sikre, at du bruger så lidt varme som muligt. Du kan isolere fx tag, ydervægge og gulve, og du kan udskifte vinduer og døre til energirigtige modeller, der holder på varmen. Det er ikke en af de hurtige og nemme løsninger, og den kræver en investering. Til gengæld er det noget, der virkelig kan batte i det store regnskab, hvor du kan spare flere tusinde kroner om året på varmen.

Med Grønt Boliglån kan du få et attraktivt lån til isolering og udskiftning af vinduer og døre. Læs mere om Grønt Boliglån.

Der kan være mange penge at spare ved at udskifte varmekilden i din bolig. Tjek mulighederne for at få fjernvarme, eller regn på, hvad du kan spare ved at udskifte gas- eller oliefyret med en varmepumpe.

Lige nu kan du søge om at få 10.000 kr. i tilskud fra Totalkredit til at udskifte gas- eller oliefyret med en varmpepumpe, hvis du har lån i Totalkredit.

I Nykredit har vi indgået aftale med to virksomheder, som leverer og installerer varmepumper. Derfor kan du som kunde få rabat, hvis du køber din varmepumpe hos en af disse leverandører, og du har din boligfinansiering hos Nykredit, bruger os som bank i hverdagen eller er Private Banking-kunde. Læs mere om rabat på varmepumper.

Med Grønt Boliglån kan du få et attraktivt lån til fx installation af en varmepumpe. Læs mere om Grønt Boliglån.

Banker dit hjerte for grøn energi, så se, om det kan betale sig at få opsat solceller eller måske endda få din egen husstandsvindmølle. Det er især løsninger, du skal se på, hvis du også er interesseret i at medvirke til den grønne omstilling og bruge grøn energi.

Med Grønt BoligLån kan du få et attraktivt lån til installation af solceller eller husstandsvindmølle. Læs mere om Grønt Boliglån.

Der er mange måder, du kan spare på strømmen og reducere din elregning. Mange af rådene kender du nok allerede, men her får du fem af de gode.

Skift eludbyder
På elpriser.dk kan du få et overblik over elselskabers priser og produkter. Hvis du vælger et introduktionstilbud, skal du bl.a. være opmærksom på evt. bindingsperioder samt hvilke priser, der gælder, efter tilbuddet ophører.

Sluk lyset
Husk at slukke lys, TV og radio, når du ikke bruger dem. Sluk desuden for apparater, der står på standby.

Læg låg på
Læg låg på gryderne, når du laver mad, og kog kun det vand, du skal bruge.

Vask dig rigere
Fyld vaskemaskinen helt op, vask ved lavere temperaturer, og drop tørretumbleren.

Skift til LED
LED-pærer bruger mindre strøm end fx halogenpærer.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk

På Energistyrelsens hjemmeside kan du bl.a. se dagens elpriser, få gratis rådgivning om dit elforbrug og få gode fif til at spare på det. Se de forskellige beregnere og værktøjer her

Desuden kan du hente en række apps, der viser, hvornår det bedst kan betale sig fx at sætte vaskemaskinen og opvaskemaskinen over. Se udvalget af apps i enten App Store (iPhone) eller Google Play (Android) ved at søge på "Energi" – og vælg så de apps, du kan bruge.

 

 

 

Vi er lige her

Overvejer du, hvordan du kan reducere energiregningerne? Så tag en snak med os om dine muligheder – både dem, der gør en forskel nu og her, og dem, du får glæde af i mange år.

Bliv inspireret

Prøv Energiberegneren og se din boligs grønne potentiale

Hvad kan du spare ved at skifte varmekilde eller isolere dit hus? Og hvad betyder det for miljøet. Prøv Energiberegneren og få svaret med det samme.

Drop gasfyret, og få 10.000 kr. i tilskud

Som Nykredit-kunde med realkreditlån i Totalkredit kan du få et tilskud, hvis du står overfor at skulle skifte gas- eller oliefyret ud med en varmepumpe.

Bestil et Energitjek af din bolig

Med et Energitjek får du en energikonsulent fra NRGi ud og gennemgå din bolig, så du har et overblik over mulighederne for at energirenovere.

Vælg et Grønt BoligLån

Energirenover din bolig med et attraktivt ​Grønt BoligLån. Lån fx til udskiftning af vinduer, udskiftning af oliefyr, installation af varmepumpe, installation af solceller, ladestander til elbil og meget mere.