Før dit første boligkøb

Du er i fuld gang med at se på boligannoncer og går måske til åbent hus. Men det er også nu, du kan forberede dig, så du er klar til at slå til, når du finder drømmeboligen. Det er fx nu, det er godt at:

  • lægge et budget
  • begynde at spare op, fx med en BoligOpsparing
  • se, hvad du kan købe bolig for
  • blive klogere på de forskellige lånetyper
  • tale med banken, så I kan lave de indledende øvelser til boligkøbet

Ring til os på 70 10 90 00, skriv til os i netbanken, eller lad os kontakte dig.

BoligOpsparing: En forlomme til førstegangskøbere

Som førstegangskøber kan det føles svært at komme ind på boligmarkedet. Man skal have pengene til udbetalingen på boligen, og det er ofte mere, end man har sparet op.

Her kan en BoligOpsparing i Nykredit noget helt særligt: Du får p.t. 2,25% i bonus af din opsparing. Dine penge er ikke låst. Og den dag, du slår til og finansierer købet via os, får du mærkbare rabatter på boliggebyrerne.

Læs mere om boligopsparing

Prøv vores populære boligberegnere

Se, hvor meget du cirka har råd til at købe bolig for, eller beregn, hvad det vil koste om måneden at finansiere din drømmebolig.

Hvad kan du købe bolig for?

Inden du begynder at kigge på ny bolig, er det godt at have et overblik over, hvor meget boligen må koste. Start med at lave en vejledende beregning på, hvor meget du kan købe bolig for. Så er du godt på vej.

Prøv beregner

Hvad koster det at låne til en ny bolig?

Når du har fundet din drømmebolig, kan du bruge beregneren her til at se, hvad det cirka vil koste pr. måned at låne penge til finansieringen i Nykredit.

Prøv beregner

Godt at vide inden dit boligkøb

Her er en række tips til dig, der overvejer at købe bolig.

Finansiering af den første bolig

Når du køber ejerbolig, skal du kunne lægge mindst fem procent af boligens værdi i udbetaling. Du kan finansiere op til 80 procent af boligens værdi med et realkreditlån, og resten med et boliglån som fx BoligLån Køb.

Fordelingen ift. at finansiere en ny ejerbolig vil derfor ofte se således ud:

  • 80% realkreditlån
  • 15% boliglån
  • 5% egen udbetaling*

*Udover de 5% til udbetaling på boligen skal du også betale handelsomkostninger som fx omkostninger til advokat, købermægler, skøde mv.

Andelsboliger finansieres med særlige AndelsBoligLån.

Læs også: Hvad er et realkreditlån?

Har du fundet en bolig, du kan lide, kan du tjekke, hvor meget lånet vil koste. Brug vores beregner for at se forskellige priseksempler. Her kan du også lege med tallene og se, hvad der sker, hvis du kan lægge en større udbetaling, eller skifter mellem lån med fast og variabel rente.

Prøv vores beregner

Du skal forvente, at der er en del omkostninger, når du køber bolig. Du skal betale tinglysningsafgift til staten for at få tinglyst både skødet, realkreditlånet og boliglån. Derudover kan der være gebyrer til banken, og hvis du vælger at kurssikre, vil der være en udgift til det også. Der kan være udgifter til advokat, byggesagkyndig, flyttefolk osv.

Hus, ejerlejlighed, andelslejlighed. Det handler både om, hvordan du godt kunne tænke dig at bo, men også om, hvordan du kan låne pengene til dit nye hjem. Der er nemlig forskel på, hvilke lånetyper du kan få, og om du selv står for ansvaret – og regningen – når bygningerne skal renoveres.

Læs mere: Hvilken type bolig skal jeg vælge 

Et forældrekøb er en bolig, du som forælder køber og lejer ud til dit barn. Finansieringen skal tage udgangspunkt i din egen økonomiske situation men skal også tage højde for, at du fx får lejeindtægter fra dit barn. Der er særlige regler forbundet med forældrekøb, så det er en god ide at have en revisor eller advokat med på råd.

Læs mere om forældrekøb og prøv beregner

Budget & opsparing

Når du skal optage et realkreditlån, vil banken bede dig lægge et budget. Budgettet skal vise, hvad du har af indtægter og udgifter. Alle faste udgifter skal med, dvs. vand, varme, mad, forsikringer, bil, institutionsplads mv., og du skal kende dine indtægter, som er din indkomst (og evt. din partners, hvis I skal bo sammen) plus eventuelle andre indtægter, hvis du fx tjener penge på din hobby, på aktiesalg eller andet.

Hent et budget-skema, hvor du kan samle alle dine udgifter. Du kan efterfølgende selv sammenholde dine udgifter med dine indtægter.

Hvor meget tjener du, hvor meget har du sparet op, og hvad har du af gæld? Det spiller alt sammen ind, når vi skal beregne, hvor dyr en bolig, du kan købe.

Prøv vores beregner, hvor du får et estimat på, hvor meget du cirka kan købe bolig for.

Husk, at du altid kan kontakte en rådgiver for at få en mere præcis vurdering af, hvad du rent faktisk kan låne.

Når du køber en bolig, skal du som udgangspunkt selv betale 5 procent af boligens pris – det er et lovkrav. Derudover skal du også selv betale handelsomkostninger, fx omkostninger til advokat, købermægler og skøde. Som boligkøber skal du derfor have en opsparing, der er stor nok til at dække det hele. Når du sparer op med en BoligOpsparing kan du få en bonus, og dine penge er ikke bundet, så du kan altid vælge at bruge dem, som du vil, hvis du vælger ikke at købe bolig alligevel.

Læs mere om BoligOpsparing

Hvad betyder ordene?

Hovedstol, løbetid, tinglysning. Her kan du se forklaringen på nogle af de ord, du kommer til at støde på som boligkøber.

Se de vigtigste ord og begreber

Hvor langt er du med dit første boligkøb?

Klik dig videre nedenfor og få tips og gode råd til dér, hvor du er.

Tag en snak med os – det er helt uforpligtende

Vi vil gerne hjælpe dig med dit boligkøb! Du forpligter dig ikke til noget ved at tage en snak med en af vores rådgivere. Tal med os, hvis du har brug for at vide, hvor meget du kan købe for, eller for at høre, hvordan du får et lån. Vi ved, at det kan føles lidt overvældende at snakke med banken. Men bankfolk er også en slags mennesker, og vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at hjælpe dig, indtil du står med nøglerne til din nye bolig – og efter.

Få mere inspiration

Få vores nyhedsbrev om bolig og privatøkonomi

Som førstegangskøber kan det være en fordel at være opdateret om boligmarkedet og privatøkonomi. Få viden, tips og inspiration i vores nyhedsbrev "BoligNyt" her.

Tilmeld dig her

Matias og Laura blev husejere som 22-årige: ”Nu kan vi begge dyrke vores hobbyer”

Matias og Laura var 22 år, da de købte deres første hus sammen. De fandt drømmen i en 200 kvadratmeter istandsat villa med 200 kvadratmeter tilhørende garage centralt i Thy.

Læs mere om parrets overvejelser

Se, hvor meget du får i ForeningsFordele

Vi er ejet af en forening, og derfor kan du som kunde få særlige fordele - vi kalder det ForeningsFordele. Overskuddet fra foreningen giver vi nemlig tilbage som rabatter og tilskud til alle de kunder, der kan få ForeningsFordele. Og som kunde får du helt automatisk de ForeningsFordele, der knytter sig til dit kundetilbud.

Se dine fordele