Kig i krystalkuglen: Sådan bliver boligmarkedet i 2023

Chefanalytiker og boligøkonom i Nykredit, Mira Lie Nielsen, giver et bud på, hvad 2023 kommer til at bringe på det danske boligmarked. Det bliver et år, der kommer til at fortsætte i samme retning som det forrige sluttede.

Rentestigninger, tårnhøj inflation, rekorddyr energi og generel stor usikkerhed om dansk økonomi sendte i 2022 boligmarkedet flere år tilbage målt på antallet af handler. På landsplan faldt priserne på huse med 6,4 procent i løbet af 2022, mens faldet for ejerlejligheder endte på 6,3 procent.

Og spørger man Nykredits boligøkonom og chefanalytiker, Mira Lie Nielsen, ser 2023 heller ikke ligefrem ud til at blive et jubelår.

Det skal købere være opmærksomme på

Køber man bolig nu, er det derfor en god idé at være opmærksom på, at man køber sig ind i et marked, hvor forventningen er, at boligpriserne vil falde yderligere. Ifølge Mira Lie Nielsen øger det risikoen for, at visse købere kan blive teknisk insolvente i en periode.

“Købere i det nuværende marked skal være opmærksom på, at risikoen for at blive teknisk insolvent hen over de kommende år er til stede. Hvis man køber bolig nu, eller man har købt til en høj pris inden for de seneste måneder, hvor renterne er steget, og boligpriserne ventes at falde yderligere, så er man i risikogruppen,” siger Mira Lie Nielsen og fortsætter:

”Her skal man dog samtidig huske på, at man køber sin bolig for at bo i den i mange år. Derfor bør det fortsat være behovet for at skifte bolig, som afgør, om man køber nu. Og så forventer vi desuden, at huspriserne vil stige igen allerede fra 2024.”

"2022 endte med prisfald i en størrelsesorden, som ikke er set siden 2012. Vi forventer, at 2023 fortsat vil være et år, hvor danskernes privatøkonomi er presset, boligmarkedet lider, og boligejerne oplever, at deres bolig mister værdi."

Mira Lie Nielsen, chefanalytiker og boligøkonom i Nykredit

Mira Lie Nielsen påpeger også, at købere kan drage nytte af den nuværende situation på boligmarkedet.

“Hvis boligen er sat til salg for et stykke tid siden, så ved sælgerne godt, at der skal et pænt afslag til for at komme af med boligen. Så det er en opfordring til at forhandle ekstra, hvis man køber bolig nu,” siger Mira Lie Nielsen.

Hun understreger dog, at selvom boligpriserne falder, er det ikke nok til at ændre på, at det er blevet dyrere at låne til et boligkøb grundet de store rentestigninger. Derfor skal købere have for øje, at en større del af deres indkomst vil gå til at betale renter, og at udsigten til yderligere prisfald øger risikoen for, at boligens værdi bliver lavere kort tid efter købet.

Læs også: ECB og den europæiske økonomi i 2023: Tre skarpe til chefstrategen

Lidt trøst at hente for sælgere

Er man derimod på markedet for at sælge, skal man ifølge Mira Lie Nielsen først og fremmest være opmærksom på, at det fortsat er muligt at komme af med sin bolig.

“Boligmarkedet er jo ikke gået i stå. Der sælges fortsat huse og lejligheder i Danmark. Men man skal være opmærksom på, at det godt kan tage lidt længere tid, end det gjorde for naboen for et år siden, hvor boligerne blev revet væk,” siger hun.

Og så er det faldende prisniveau heller ikke udelukkende en dårlig ting, ifølge hende.

“Det kan godt være, at man ikke kan få lige så mange penge for sin bolig, som man kunne for et halvt år siden. Men man kan så trøste sig med, at hvis man samtidig skal ud og købe en ny bolig, så vil den formentlig også kunne købes til en lavere pris,” siger Mira Lie Nielsen.

Læs også: 2023 bliver præget af udfordringer og økonomisk opbremsning

"Kurven er knækket, og forventningen er, at inflationen vil komme ned omkring 3 procent, når vi kommer hen i slutningen af 2023"

Mira Lie Nielsen, chefanalytiker og boligøkonom i Nykredit

Pres på sommerhusene

Sidste år steg salgspriserne på sommerhuse på landsplan med samlet 1,5 procent. Men også sommerhusmarkedet begyndte mod slutningen af 2022 at opleve prisfald.

“Sommerhuspriserne er lidt mere træge i den nuværende situation. Sommerhusejere er som udgangspunkt meget økonomisk robuste, og få af dem vil være tvunget ud at skulle sælge sommerhuset til lavpris i den nuværende situation,” siger Mira Lie Nielsen.

Udbuddet er ifølge hende derfor fortsat meget lavt, hvilket har været med til at holde hånden under priserne. Men Mira Lie Nielsen forventer, at også sommerhusmarkedet vil rammes tydeligere af den mere dystre udsigt for danskernes privatøkonomi og de højere renter, som 2023 skrider frem.

Udsigt til bedring

Mira Lie Nielsen ser dog også lyspunkter for boligmarkedet. Hun forventer nemlig, at både pris- og handelsfaldene vil aftage i styrke, som 2023 skrider frem.

“Jeg synes faktisk, der er mere lys for enden af tunnelen nu end tilbage i efteråret. Vi kan blandt andet se, at især de lange boligrenter, som betyder meget for købernes kreditvurdering, er faldet de seneste par måneder, og vi forventer, at de falder yderligere fremover,” siger Mira Lie Nielsen.

Hun påpeger, at den høje inflation, som er en af årsagerne til at boligrenterne er steget så meget, også ser ud til at være knækket nu.

“Kurven er knækket, og forventningen er, at inflationen vil komme ned omkring 3 procent, når vi kommer hen i slutningen af 2023,” siger hun.

Gå på opdagelse i Nykredits Boligunivers her:

Mira Lie Nielsen, boligøkonom i Nykredit

Mira Lie Nielsen

Boligøkonom og chefanalytiker

Rådgiver og inspirerer boligejerne - om boligfinansiering, boligpriser, prognoser og rådgivningsbudskaber om husholdningernes formue- og gældsforhold.

Relaterede Artikler

Investeringsmarkeder | 4 min

Dansk økonomi overrasker: Væksten fortsætter

Med en pandemi og en energi- og inflationskrise i bagagen er dansk økonomi nu godt på vej tilbage. I denne video giver Nykredits cheføkonom Palle Sørensen en status på dansk økonomi - og der er god grund til at tro, at den positive udvikling fortsætter.
Inspiration | 4 min

Årsopgørelsen 2023 – det skal du være opmærksom på

Fra den 11. marts kan du logge ind på skat.dk og se din årsopgørelse for 2023. Nykredits formueekspert, Jeanette Kølbek, fortæller her, hvad du bør være særligt opmærksom på, når du gennemgår din årsopgørelse.
Bolig | 2 min

Fire gode råd, hvis du frigiver formue ved opkonvertering

Hvis man har valgt at frigive noget af sin formue ved en opkonvertering af sit boliglån er der fire muligheder, der er gode at kende, fortæller Jeanette Kølbek, privatøkonom i Nykredit.